Idealan recept: Slasne punjene tikvice spremne za manje od pola sata
Vrijeme je za laganu hranu čija priprema ne oduzima mnogo vremena. A slasne punjene tikvice na talijanski način savršen su izbor za brzo i fino ljetno jelo.
Iskoristi vrijeme i provedi ga s porodicom. Nemoj se opterećivati time šta ćeš pripremati za ručak. Predlažemo da napraviš punjene tikvice koje se peku manje od pola sata.
Sastojci:
Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1
- tikvice 2 kom
- maslinovo ulje 2 male kašike
- luk 0,50 kom
- paradajz 2 kom
- kapare 2 kašike
- parmezan 100 g
- svježi bosiljak 0,50 svežanj
- sol i crni papar
Priprema:
1. Prereži tikvice po dužini i izdubi sredinu. Izdubljenu sredinu sitno nareži.
2. U tavi zagrij maslinovo ulje. Ubaci nasjeckani luk i prži nekoliko minuta, sve dok ne omekša. Dodaj meso tikvica, narezani paradajz, nasjeckani bosiljak, sol i papar. Pirjaj oko 5 minuta i miješaj cijelo vrijeme.
3. Tikvice položi u vatrostalnu posudu i peci ih 6-7 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni.
4. Izvadi ih iz pećnice i napuniti nadjevom. Pospi ih nasjeckanim kaparima i tankim slojem naribanog parmezana. Vrati u pećnicu i peci još 10-15 minuta, sve dok se ne počnu stvarati mjehurići i sir ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.