Tajna kuhara Gordona Ramsaya o savršenom pravljenju tjestenine 'uvrijedit će Italijane'

1
Radiosarajevo.ba
Tajna kuhara Gordona Ramsaya o savršenom pravljenju tjestenine 'uvrijedit će Italijane'
Foto: Printscreen / Gordon Ramsay

Italijani će se vjerovatno trgnuti na ovaj podmukli trik s tjesteninom, ali jedan TV kuhar tvrdi da je to totalna promjena u igri.

Nema ničeg boljeg nego ugurati u ukusnu činiju vruće tjestenine na pari , a uz brojne različite načine serviranja, nikada vam ne nedostaje ideja – a što je bolje nego dobiti inspiraciju od legendarnog kuhara Gordona Ramsaya o tome kako je skuhati?

Gordon Ramsay redovno dijeli svoje savjete i trikove u kuhinji, a za početnike u kuhanju to je zgodan način da nauče neke stručne vještine. Međutim, kaže se da njegova tehnika kuhanja tjestenine "vrijeđa" Talijane jer on dijeli kako kuhati "savršeno" jelo.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Svestrani element iz ormara lako se može nedovoljno ili prekuhati, ali 54-godišnjak dijeli kako da dobijete savršenu al dente tjesteninu, a da ne morate samo da je krijete i pogađate. Snimajući se na svom YouTube kanalu, Gordon počinje kuhanjem lonca vode "kako bi se osiguralo da tjestenina ima dovoljno prostora za ravnomjerno kuhanje".

U kipuću vodu dodaje so, biber da začini vodu i ogromnu masu maslinovog ulja u tavu - tehnika koja navodno mršavi perje italijanskih kuhara. Marka tjestenine i umaka Napolina jednom je navela savjet kao jednu od najvećih zabrana za Talijane kada pripremaju jelo od tjestenine.

Prilikom kuhanja ove vrste tjestenine on tvrdi da je najbolje ostaviti jedan kraj u šerpu i pustiti da se rastopi u vodi, umjesto da je prepolovite da stane u šerpu. Različite vrste tjestenine će imati različita vremena kuhanja, a Gordon dodaje da je "važno da se toga pridržavate" i da "ako niste dobri u držanju vremena, postavite tajmer".

Zadovoljan kako je kuhana, ocijedi tjesteninu i pomiješa još soli, bibera i još jednu kašiku maslinovog ulja kako bi se uvjerio da se ne zalijepi i dodaje: "Izvoli, prekrasna pasta al dente, savršeno kuhana."

Međutim, ljudi nisu bili impresionirani njegovom upotrebom maslinovog ulja, jer je jedan gledalac rekao: "Ovo me zapravo tjera da vrištim! MAMMA MIA!" Dok se drugi šali na temu "pozvati policiju".

Još jedan gurman govori zašto ne biste trebali dodavati ulje i objašnjava: "Kao što dodajete ulje kako biste spriječili lijepljenje tjestenine, također sprječavate tjesteninu da uhvati bilo koji umak: ulje čini tjesteninu skliskom i umak nestaje. Ako znate kuhati tjesteninu, ( sipajte u kipuću vodu i ponekad promiješajte) ne treba vam ulje u vodi."

Ako želite da testirate svoje umijeće kuhanja tjestenine, zašto ne isprobate Gordonov brzi i laki recept za karbonaru za koji je potrebno samo 10 minuta da se digne. Kao i njegov način kuhanja tjestenine, ovaj recept također izaziva ponešto jer uključuje bijeli luk i pečurke - koji se tradicionalno ne nalaze u talijanskim jelima, piše Mirror.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije