Trikovi za savršenu kajganu: Kada dodati mlijeko, a kada vodu?

1
Radiosarajevo.ba
Trikovi za savršenu kajganu: Kada dodati mlijeko, a kada vodu?
Foto: Pexels / Neki kažu da jaja treba izliti na hladnu tavu

Imate li jaja u frižideru, od ukusnog doručka vas dijeli tek nekoliko minuta.

No za savršeno meku kajganu koja se topi u ustima, važno je i kako je pripremate. Neki kuhari preporučuju da jaja ulijete na hladnu tavu i zagrijavate ih na laganoj vatri uz dodatak maslinova ulja neprestano miješajući.

A neki od trikova za slasniji doručak uključuju i dodatke poput vode, vrhnja ili sojinog umaka.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Voda

Kada tučena jaja dodate malo vode, stvorit će se para tijekom pečenja zbog čega će jaja biti pahuljastija. Kuhari savjetuju žustro miješanje kako bi se ukomponiralo dovoljno zraka, kao i polako pečenje na niskoj temperaturi kako jaja ne bi bila suha ili gumasta.

Mlijeko

Dodate li pokoju kašiku punomasnog mlijeka u tučena jaja, kajgana će imati blaži okus po jajima nego ako dodate vode. Također, bit će kremastija i bogatija, a boja će joj biti bljeđa. Kako bi bila žuća, u smjesu s jajima dodajte kurkume.

Pavlaka

Ako želite da vaša kajgana bude mekana, kremasta i bogata, poslužit će vam pavlaka. Chef Gordon Ramsay u posljednjoj minuti pečenja u kajganu umiješa žličicu crème fraîchea.

Puter

Neki kuhari za bogati okus i mekoću preporučuju puter. Narežite puter na kockice pa ih umiješajte u smjesu za jaja. Pazite da ne pretjerate s miješanjem, maslac se ne treba rastopiti do kraja. Smjesu potom izlijte na namašćenu tavu i pecite na slaboj vatri bez miješanja u prvoj minuti. Kada se jaja malo učvrste, promiješajte ih kuhačom.

Limunov sok

Dodavanjem malo limunova soka ili koju kap octa jaja će biti pahuljasta, ali i intenzivnijeg, boljeg okusa – osobito ako ih pečete na puteru, piše Punkufer, jer će kiselina poslužiti kao savršena protuteža masnoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije