Meksičko jelo koje je osvojilo svijet: Recept za ukusni ručak bez muke
Ljubitelji meksičke kuhinje sigurno znaju šta su to tacosi. Male pšenične ili kukuruzne tortilje punjene mesnim ili povrtnim nadjevom mnogima su omiljeno jelo.
Postoje raznovrsne varijante punjenja, a mi vam danas donosimo recept za jedno od najjednostavnijih, s ukusnom mariniranom piletinom i grahom, piše zadovoljna.dnevnik.hr.
SASTOJCI:
1 kg pilećih prsa
20 dag kuhanog crvenog graha (može i iz konzerve)
male tortilje
ZA MARINADU
2 kašikice ljute paprike
2 kašikice bijelog luka u prahu
1 kašika senfa
4 dl kečapa
2 kašikice jabučnog octa
2 kašike šećera
1 kašikica soli
pola kašikice mljevenog bibera
PRIPREMA:
1. Prvo napravite marinadu tako što ćete sve sastojke dobro pomiješati u jednoj većoj posudi. Pripremite protvan ili zdjelu u kojoj ćete peći piletinu i premažite je s malo masnoće. Piletinu operite i malo po površini zarežite nožem na nekoliko mjesta kako bi se kasnije marinada bolje upila.
2. Piletinu sada stavite u posudu s marinadom i rukama je dobro premažite. Potom je prebacite u protvan ili zdjelu za pečenje i ostatak marinade iz zdjele špatulom prebacite na piletinu.
3. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 Celzijevih stepeni oko 40 minuta dok se piletina ne karamelizira i lijepo zapeče. Kada je gotova, kašikama je rastrgajte na „rezance“ ili manje komadiće. Dodajte kuhani grah i promiješajte. Ostatke marinade od pečenja ne bacajte, nego sastružite u piletinu i sve dobro promiješajte kako bi bilo "saftnije".
4. Uzmite tortilju, napunite je s dvije kašike nadjeva i poslužite uz neki umak po želji. Dobro će se slagati i s najobičnijom pavlakom, koje pak možete obogatiti nekim začinom poput sjeckanog peršuna ili malo kopra.
SAVJET: Ako ne volite grah, možete iskoristiti grašak ili kukuruz. Također možete kombinirati sve navedeno po želji.
Prijatno
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.