Najbolji je uz krompir: Recept za "muški umak" koji ćete voljeti

1
Radiosarajevo.ba
Najbolji je uz krompir: Recept za "muški umak" koji ćete voljeti
Foto: Pixabay / Ilustracija

Papas arrugadas, ili „naborani“ krumpiri španski je specijalitet, omiljen na Kanarima. Mali krompiri podjednake veličine najprije se očiste pa kuhaju u kori.

Od običnog kuhanog krumpira razlikuju se po karakterističnom izgledu koji im daje sol.

Da, sa solju se ne štedi – na kilogram krumpira ide 4-5 kašika soli. Nekad su se umjesto soli u vodu stavljale alge, što je zdravije – ali manje praktično. No tajna slasti tog španskog jela nije toliko u krompiru, koliko u umacima koji se uz njega poslužuju.

Crveni mojo picon i zeleni mojo verde puni su slasti i arome koju im daju začini. U zeleni umak idu ljute zelene papričice, korijandar ili peršun, bijeli luk, kumin i bijeli ocat, kao i maslinovo ulje. Kod pripreme nema previše filozofije, sastojci se mogu usitniti nožem ili izmiksati. Kako bi bio kremastiji, u mojo verde neki kuhari dodaju avokado. Osim uz krompire, odličan je i uz roštilj.

Baza crvenog umaka je bijeli luk, a lijepu boju mu daje sušene chilli papričice. Osim uz krompire, odličan je dodatak sendvičima, kao i tortiljama, prepečencu, pohovanim jelima ili ribi, piše Pun kufer

Sastojci za mojo picon:

5 režanja bijelog luka 
1 mala kašika sjemenki kumina
2-3 sušena chillija
3-4 kašike krušnih mrvica
½ kašikice dimljene paprike
2-3 kašike vinskog octa
4-5 kašika maslinova ulja
voda prema potrebi

Priprema:

1. U mužaru dobro zgnječite kumin, bijeli luk i chilli sa solju pa dodajte papriku, ocat i ulje pa nastavite gnječiti i miješati.

2. Dodajte krušne mrvice i zgnječite ih pa postepeno dodajte vode dok ne dobijete željenu teksturu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije