"Kao da žvačeš papir": Zašto paradajz više nema onaj stari ukus?
U potrazi za pravim, sočnim paradajzom često ćemo se veoma razočarati, posebno ako ih tražimo u nekom od supermarketa, gdje nas najčešće dočekuje onaj čiji okus možemo nazvati bezličnim. "Kao da žvačeš papir", rekli bi često. Vjerujemo da ste se često zapitali zbog čega je okus takav, tj. zašto okusa uopće nema?
Jedno istraživanje daje odgovor na to pitanje, i pokazuje kako u 93 posto paradajza nedostaje verzija gena koja im daje njihov poseban okus. Unatoč tome što mislimo da je krivac genetska modifikacija, zapravo uzročnik leži u uzgajivačima, tj. njihovom pokušaju da izvuku najviše iz paradajza, izvuku najveću ekonomsku korist.
Tokom vremena geni koji pojačavaju okus izgubili su se ili su tokom procesa razmnožavanja negativno odabrani. Zato današnjim paradajza iz supermarketa nedostaje genetske raznolikosti, pa tako i okusa, piše BigThink.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.