Jeste li kad probali ukusne korejske krofne? Evo kako ih napraviti kod kuće

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li kad probali ukusne korejske krofne? Evo kako ih napraviti kod kuće
Foto: Instagram / Korejske krofne

I dok nas nikad nećete čuti da kažemo bilo što protiv onih uobičajenih, danas ćemo vam predložiti da probate jedne malo drugačije.

Recept za korejske krofne otkrio nam je Darko Debić, koji stoji iza sjajnog Instagram profila Samo jedan griz.

Sve detalje pripreme možete provjeriti u nastavku, a u slučaju nedoumica oko koraka, na Darkovom feedu možete pronaći i nekoliko kratkih edukativnih video snimaka, piše portal Super1.

Šta trebamo?

30 dkg glatkog brašna
15 dkg oštrog brašna
1 cijelo jaje
30 g šećera
malo soli
vanilin šećer
malo ribane korice limuna
2 žlice ruma
30 g maslaca
2 – 2,5 dcl mlijeka
1 vrećica instant kvasca
ulje za prženje
kristal šećer pomiješan s cimetom za obložiti gotove krofne

Korejske krofne - undefined

Foto: Instagram: Korejske krofne

Kako pripremamo?

U manjem lončiću otopiti maslac, maknuti s vatre dodati mlijeko i šećer. Mlijeko će se lagano ugrijati od topline lončića. Dodajte kvasac, pomiješajte i pustite oko pet minuta da kvasac proradi. Nakon toga dodati jaje. Ostale namirnice staviti u zdjelu za miksanje, dodati pripremljenu smjesu s kvascem i mikserom (ili ručno) umijesiti tijesto.

Ako radite s mikserom nakon pet do sedam minuta prebacite tijesto na dasku, pa umijesite u kuglu uz minimalno dodavanje brašna. Stavite kuglu u nauljenu zdjelu i pokrijte poklopcem ili prozirnom folijom. Stavite na toplo mjesto ili na lonac u koji stavite toplu vodu. Kada se kugla udvostruči, premijesite je u zdjeli i ponovite dizanje. Ponovo mora udvostručiti volumen.

Nakon drugog dizanja tijesto prebacite na pobrašnjenu dasku. Podijelite tijesto na 16 jedakih komada – kuglica. Svaku kuglicu dlanovima razvaljajte u ‘zmijicu’ dužine 25 do 30 centimetara. Preklopite na pola i zavrnite, uvijte kako bi dobili uzorak užeta. Svaku stavite na papir za pečenje, prekrijte laganom kuhinjskom krpom, držite na toplom. Nakon desetak minuta okrenuti krofnice na drugu stranu.

Kad gotovo dvostruko naraste, pržite u ulju. Uvaljati u kristal šećer pomiješan s cimetom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije