Danas je Svjetski dan kroasana: Evo kako ih napraviti

2
Radiosarajevo.ba
Danas je Svjetski dan kroasana: Evo kako ih napraviti
Pixabay / Croissant de lune

Kroasanu, omiljenom pecivu malo ko može odoljeti. Iako glasi kao francusko pecivo, kroasani su zapravo nastali u Austriji za vrijeme turske opsade Beča 1863. godine. 

Kada su Turci namjeravali napasti Beč pekari, koji prvi se bude, su upozorili ostale i tako pomogli njegovoj odbrani. Kako bi obilježili taj događaj napravili su kroasan koji su oblikovali prema turskom najpoznatijem simbolu u obliku polumjeseca.

U Francusku ga je donijela princeza Marija Antoaneta, kćer austrijske carice Marije Terezije. To austrijsko pecivo Francuzi su zbog njegovog oblika preimenovali u Croissant de lune.

Ilustracija - undefined

FOTO: Screenshot: Ilustracija

Na početku je to bilo samo pecivo za bogate, ali tokom 19. vijeka se toliko raširio da je postalo omiljeno pecivo i srednje klase. Danas ima svoj praznik, 30.januara što pokazuje koliko je popularan.

Proslavite i vi ovaj dan uz ovaj recept za savršene kroasane:

Sastojci:
700 g brašna
1.5 kesica suhog kvasca
3 dl mlijeka
2 jaja
3 kašike šećera
1 mala kašika soli
125 g maslaca
0,5 dl ulja


Priprema:
U odgovarajuću posudu staviti brašno, sol, 2 kašike šećera, suhi kvasac razmućen s malo toplog mlijeka i šećera, jedno jaje, i jedan bjelanjak (jedan žutanjak sačuvati za premazivanje kroasana), ulje i mlijeko.

Zamijesiti tijesto i odložiti da se diže. Gotovo tijesto zamijesiti, podijeliti na osam jednakih dijelova. Nakon toga otopiti maslac kojim se premazuje tijesto. Svaki dio razvaljati posebno, premazati maslacem i posložiti jednu preko druge. Razvaljati tijesto, izrezati na osam trokuta i uvijati od šireg dijela ka užem, u obliku kroasana. Premazati ih žumanjkom. Kroasane peći 15, 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni C.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije