Svi griješimo kad pravimo tursku kafu i kvarimo joj okus: Evo kako je pravilno pripremiti
Domaća turska kafa, kako se naziva napitak koji se tradicionalno priprema u svakom domaćinstvu, najčešće se pije ujutro i često se smatra mjerilom kuharskog umijeća. Ako je dobra, u šali se kaže da se domaćica može "udati", što bi trebalo značiti da je pogodila pravi omjer kafe, vode i po potrebi šećera.
Iako to nije neka velika znanost, niti ozbiljno kulinarsko umijeće, ne može svako skuhati dobru kafu. U to ste se sigurno više puta uvjerili i sami.
Uobičajeni postupak je da se u kuhalo za vodu ulije voda, po potrebi se pošećeri i zagrijava do vrenja. Zatim skinuti s vatre, odliti malo vode (da se napravi prostor u džezvi i ne prekipi), dodati mljevenu kafu - na 1 šolju vode dodaje se jedna velika čajna kašika kafe. Ponovo stavite lonac na šporet da smjesa prokuha pa ulijte ostatak vode, piše Dom i dizajn.
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
Druga varijanta je da se voda ne oduzima - ako je džezva veća, onda nema straha da će se tekućina proliti kad provrije, nego se kafa odmah sipa gdje se zadržava dok ne "kihne" odnosno "baci ključ", prenosi Krstarica.
Na Redditu je ovaj video tradicionalne pripreme turske kafe izazvao lavinu reakcija jer, trik je u tome da vam kafa što više vrije.
Video možete pogledati na linku OVDJE.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.