Ljudi je masovno piju vjerujući da je zdrava, doktorica tvrdi: 'Nije svaka sirutka zdrava'
Mnogi je piju, vjeruju da je zdrava, a kažu da je najbolja za jetru. No, nije svaka sirutka zdrava.
"Sirutka je zapravo nusprodukt prerade mlijeka. Vjeruje se da neke fabrike koje proizvode velike količine sira mogu proizvesti 50.000 litara sirutke dnevno. Sirutka se smatra ljekovitom, ali je, prije svega, otpad mliječne industrije. Najvažnije je reći da ne možemo svaku sirutku nazvati zdravom i ljekovitom, jer postoji mnogo različitih vrsta i promjenjivih čimbenika koji dovode do pitanja je li sirutka ljekovita ili nije", kaže dr. Mandić
"Ne postoje kliničke studije na ljudima koje dokazuju ljekovitost. Za nas liječnike najvažnije je da znamo postoji li potvrda da neka tvar ima ljekovita svojstva. Vrlo je nezgodno govoriti o naučnim dokazima kada je prehrana u pitanju. Kad uzmemo u obzir sirutku, prvi varijabilni faktor je od koje životinje dolazi sirutka, je li od one koja slobodno pase ili od životinje koja je zatočena u hangaru", objašnjava doktorica.
Saobraćajna nesreća na ulazu u Sarajevu: Jedna osoba povrijeđena
"Kozja sirutka zdravija je od kravlje jer je boljeg sastava. Krava je također u redu, ali ako pronađete proizvod za koji možete reći da je krava iz slobodnog uzgoja, da je jela više trave, a manje kukuruza i prerađene hrane. Bitna je prerada mlijeka, ono mora proći proces pasterizacije. To je vrlo važno jer se uništavaju štetni mikrobi. No, pasterizacija je proces zagrijavanja mlijeka na 72 stepena, a proteini sirutke se razgrađuju na 60. Dakle, onda je upitno što na kraju pijemo", objašnjava doktorica.
Postoje različiti oblici sirutke - tekućina, prah, pročišćeni protein. Sve su to promjenjivi čimbenici, ali je sirutka u prahu vrsta koja se ne preporučuje, piše Slobodna Dalmacija.
Nedostaje vam energije? Probajte ovo slasno varivo od leće
"Važno je da sirutka bude što svježija, pogotovo ako nije pasterizirana. U današnje vrijeme vrlo je teško pronaći sirovu sirutku u kojoj su sačuvani enzimi i proteini. Sirutka u prahu je najgori oblik. Kad pogledate njen sastav, radi se o vrlo maloj količini proteina, a 70 posto čini laktoza. Postoje enzimi koji podržavaju jetru, ali to su istraživanja koja su rađena na životinjama, kaže liječnica.
"Sirutka dokazano potiče proizvodnju glutationa. To je antioksidans koji stvara naša jetra i tako potiče regeneraciju. Osobe koje su osjetljive na laktozu ne bi trebale koristiti sirutku, posebno sirutku u prahu. To je kao da uzimate šećer u prahu. Ja osobno ne preporučujem pacijentima da piju sirutku", zaključuje dr. Bojana Mandić, prenosi Najžena.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.