Jači imunitet za sretnije djetinjstvo

0
Promotivni tekst
Jači imunitet za sretnije djetinjstvo
Foto: Becutan / Becutan Kids Vits

Jedno od najčešćih pitanja svakog roditelja, naročito tokom zime, je kako izbjeći brojne virusne infekcije, prehlade i gripe? Djeca, posebno ona koja pohađaju kolektive poput vrtića ili škole, često su izložena infekcijama, čak i do 10 puta godišnje. Specifičan lijek ne postoji, ali ono što je moguće je raditi na jačanju imuniteta.

Imunitet se gradi tokom cijelog života. Kada se rode bebe imaju nerazvijen imunološki sistem te briga o zdravlju počinje još u prvim danima života i razlikuje se prema djetetovoj dobi. Prva stavka na kojoj se mora raditi je zdrava ishrana. Preporučljivo je da se bebe doje do šestog mjeseca života, a nakon toga i što je duže moguće, zatim se uvodi zdrava i balansirana ishrana i vodi računa o dovoljnom unosu tečnosti.

Za jak imunitet važan je i zdrav životni stil, kod djece to je svakako pravilan ritam spavanja, što više fizičke aktivnosti, održavanje higijene, boravak na svježem zraku, smanjen unos šećera i vještačkih zaslađivača, te upotreba dodataka ishrani - vitamina i minerala, kao i upotreba probiotika.

Hrana kao osnova za jak imunitet

Becutan Kids Vits
Foto: Becutan: Becutan Kids Vits

Kada govorimo o hrani kao važnom faktoru u jačanju imuniteta bitno je istaći da mora biti raznolika i izbalansirana, također važan je i ritam hranjenja, odnosno broj obroka tokom dana. Grickalice, slatkiše, zaslađene sokove, te brzu hranu bi trebalo izbjegavati, baš kao i masnu hranu, jela s konzervansima i namirnice koje sadrže jake alergene. Bitno je unositi što više voća i povrća, odnosno potrebno je birati što zdravije namirnice bogate vitaminima i mineralima koji su bitni za rast i razvoj.

U zimskom periodu izbor voća i povrća je sužen, te se preporučuju preparati koji sadrže  vitamine i minerale potrebne organizmu, kao i upotreba probiotika.

Zašto su vitamini, minerali i probiotici važni za djecu?

Becutan Kids Vits
Foto: Becutan: Becutan Kids Vits

Vitamini i minerali su osnovni mikronutrijenti, neizostavni za normalno funkcionisanje ljudskog organizma i održavanje adekvatnog imuniteta. Većina se ne sintetiše u ljudskom tijelu zbog čega se moraju unositi kroz suplemente. Određeni vitamini i minerali su posebno značajni kada se radi o normalnoj funkciji imuniteta, kao što su vitamin D, vitamini C i A, kao i cink.
Probiotici su živi mikroorganizmi koji su potencijalno korisni za ljudski organizam. Danas se smatraju važnim faktorom za modulaciju i stimulaciju imuniteta kod ljudi, a Lactobacillus rhamnosus GG je najbolje zabilježeni probiotik sa dokazanim pozitivnim djelovanjem na imunitet.
Na tržištu se nalaze i mnogi proizvodi koji sadržavaju kombinacije vitamina, minerala i tvari za jačanje dječjeg imuniteta. Svojom jedinstvenom formulom izdvaja se Becutan KIDS VITS multi-imuno dodatak ishrani koji sadrži kombinaciju vitamina, minerala i probiotik u vidu rastvarajućeg pudera sa prijatnim okusom narandže. On doprinosi poboljšanju i očuvanju imuniteta kod dječje populacije.

Becutan KIDS VITS Multi-immuno za bolji imunitet

Becutan Kids Vits
Foto: Becutan: Becutan Kids Vits

Becutan KIDS VITS multi-imuno, između ostalog, sadrži vitamine C, E, A, D, B1, B2, B6, B12, te folnu kiselinu i niacin, minerale, cink i jod, i probiotik L.rhamnosus GG koji doprinose normalnom funkcionisanju imuniteta, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, doprinose smanjenju osjećaja umora i iscrpljenosti, te doprinosi održavanju balansa crijevne mikroflore.

Sadržaj vrećice se rastvara u vodi, ili nekoj drugoj tečnosti na sobnoj temperaturi, i mogu ga konzumirati djeca već od prve godine života. Preporučena dnevna doza za djecu od 1 do 4 godine je 1 vrećica, dok je za djecu stariju od 4 godine 1-2 vrećice.

U današnje vrijeme kada se brzo i nezdravo živi upotreba dodataka ishrani dobija na značaju, jer je hrana sve siromašnija nutritivnim vrijednostima, djeca se nedovoljno bave fizičkim aktivnostima, manje vremena provode u igri na čistom vazduhu, te sve češće dolazi do pada imuniteta i razvoja infekcija. Zbog toga je potrebno poticati zdrave navike kod djece. Dodaci ishrani su dobar saveznik roditeljima za unošenje dodatnih mikronutrijenata kako bi im omogućili pravilan rast i razvoj i pomogli u jačanju imuniteta.

Sve dodatne savjete o roditeljstvu, ali i više informacija o proizvodima Becutan Kids Vits možete naći na stranici www.becutankidsvits.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije