Stručnjakinja razbila mitove o popularnoj ‘detoksikaciji‘ organizma: ‘Prestanite to raditi‘

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjakinja razbila mitove o popularnoj ‘detoksikaciji‘ organizma: ‘Prestanite to raditi‘
Foto: Pexels / Ilustracija

Detoksikacijski proizvodi ne moraju dokazati učinkovitost da bi se mogli prodavati, a vi pritom ne znate jesu li učinkoviti ili nisu.

Detoks je proces pri kojem se koriste određeni proizvodi ili metode "čišćenja organizma" i uzimaju biljni pripravci ili suplementi da bi se iz njega izbacili takozvani "toksini". Detoksikacija organizma u zadnje je vrijeme vrlo popularna na društvenim mrežama, a potiču je uglavnom brendovi koji nude vlastite proizvode za "čišćenje organizma" te slavne i utjecajne osobe.

Detoksikacija nije novost

Detoksikacija je ljudima bila zanimljiva još u vrijeme Hipokrata, koji je vjerovao da četiri temeljne tjelesne tekućine - krv, sluz, crna žuč i žuta žuč - moraju ostati u ravnoteži da bi se održalo dobro zdravlje. Ako se niste osjećali dobro, to je u ono vrijeme značilo da vaši tjelesni organi i tekućine na neki način nisu u ravnoteži i da im je potrebna svojevrsna korekcija.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Stoljećima se takva "neravnoteža" liječila na razne načine, od klistira preko emetika do terapije pijavicama i puštanjem krvi.

Klistiranje se obavljalo umetanjem cijevi s tekućinom u rektum i debelo crijevo, emetik je osmišljen da bi "pacijenta" potaknuo na povraćanje, a puštanje krvi se radilo u svrhu liječenja raznih bolesti.

Zbog ove četiri stvari stalno osjećate glad i teže mršate

Zbog ove četiri stvari stalno osjećate glad i teže mršate

U međuvremenu se kroz historiju ritual detoksikacije i posta počeo smatrati svojevrsnim odrazom samodiscipline, čistoće i svetosti te je postao uobičajen, naročito među ženama.

Razne vrste detoksikacije

Danas detoksikacija izgleda nešto drugačije. Proizvodi za detoksikaciju koji se nude u slobodnoj prodaji ili putem interneta najčešće su razni čajevi koji se konzumiraju umjesto hrane. Ova metoda ponekad započinje postom ili se kombinuje s postom tokom cijelog programa.

Oznaku "detoks" danas sve češće nalazimo na sve većem broju pakovanja čajeva, kafe, napitaka s dodatkom voća i povrća, na biljnim mješavinama ili raznim mješavinama koje čine "prirodni" sastojci. Na takvim proizvodima često piše da jačaju imunitet i pomažu da se iz organizma izbace toksini.

Je li detoksikacija djelotvorna?

Kratak odgovor je - ne. Recenzija objavljena 2022. godine pokazala je da detoksikacijske dijete nisu uspjele identificirati potencijalne puteve kojima se toksini uspijevaju eliminisati iz organizma niti specifične toksine koji su navodno uklonjeni iz organizma zahvaljujući određenom načinu prehrane ili konzumaciji nekih napitaka.

U istoj se recenziji ističe da su programi detoksikacije u suprotnosti s općim načelima ljudske fiziologije s obzirom na to da su i jetra i bubrezi prilično učinkoviti kad je posrijedi uklanjanje toksina iz organizma.

Prethodna recenzija iz 2015. godine na sličan je način ustanovila da provedene studije ne pružaju uvjerljive dokaze koji bi išli u prilog primjeni detoksikacijskih dijeta. Detoksikacijski proizvodi ne moraju dokazati učinkovitost da bi se mogli prodavati na tržištu, a vi pritom ne znate jesu li učinkoviti ili nisu. Stoga treba biti na oprezu i prije kupovine provjeriti proizvod, kao i oznaku na kojoj pišu sastojci.

Ilustracija

Potencijalna opasnost

Konzumacija proizvoda za detoksikaciju umjesto namirnica koje redovno jedete znači i to da u organizam unosite vrlo nizak ukupan broj kalorija te može rezultirati znatnim gubitkom težine u kratkom roku.

No to nije održiv način mršanja. Detoksikacijske dijete koje ozbiljno ograničavaju unos kilodžula ili skupina namirnica, povećavaju rizik od izostanka unosa hranjivih tvari prijeko potrebnih da bi naš organizam mogao normalno funkcionirati. Posljedica mogu biti umor, razdražljivost i loš zadah.

Znate li zašto nutricionisti preporučuju kozje mlijeko?

Znate li zašto nutricionisti preporučuju kozje mlijeko?

Neki ljudi definitivno ne bi ni trebali započinjati detoksikaciju. To se odnosi na osobe s hroničnim zdravstvenim stanjima, poremećajima prehrane, na starije odrasle osobe, djecu, trudnice ili dojilje.

Pozitivan aspekt programa detoksikacije jedino bi mogla biti činjenica da on može pridonijeti podizanju svijesti o vašim trenutnim prehrambenim ili životnim navikama, poput pretjerane konzumacije alkohola, a mogli biste ih poboljšati ili izmijeniti, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije