Zbog ove četiri stvari stalno osjećate glad i teže mršate

0
Radiosarajevo.ba
Zbog ove četiri stvari stalno osjećate glad i teže mršate
Foto: Pexels / Ilustracija

Ruska nutricionistkinja je otkrila koja su četiri najčešća razloga što osjećate glad i koje navike da promijenite.

Osjećate glad čim otvorite oči i tako cijelog dana? Postoji razlog. Iako postoji hrana nakon koje ćete uvijek osećati da niste dovoljno "napunili" stomak, postoje i neki drugi razlozi, malo složeniji, a koji vam nikako ne dozvoljavaju da smršate.

Ruska nutriocionistkinja Irina Borodina navela je četiri razloga zbog kojih osjećate glad, čak i kada ste nedavno jeli. Zbog njih je mršanje nemoguće!

Umro Muradif Brkić Mufta, čovjek koji je otkrio Dinu Merlina: "Ti ćeš biti velika zvijezda"

Umro Muradif Brkić Mufta, čovjek koji je otkrio Dinu Merlina: "Ti ćeš biti velika zvijezda"

Prema njenim riječima, jedan od mogućih faktora koji izazivaju čestu glad je loša ishrana. Kada jedemo previše jednostavnih ugljikohidrata, to može dovesti do porasta nivoa šećera u krvi, a zatim i njegvovog strmoglavog pada. Takav skok izaziva osećaj gladi vrlo brzo nakon doručka ili ručka.

Druga tri uobičajena uzroka su stres, nedostatak vlakana i zdravih masti. Ako su nivoi kortizola povišeni, osoba želi da konzumira više hrane, uključujući nezdravu hranu.

Znate li zašto nutricionisti preporučuju kozje mlijeko?

Znate li zašto nutricionisti preporučuju kozje mlijeko?

Istovremeno, kad je riječ o ishrani, složenim ugljikohidratima i vlaknima je potrebno duže vremena za varenje, što dovodi do toga da se duže osjećate sito. Nutricionistkinja je u ovom slučaju savjetovala da jedete više voća, povrća i mahunarki.

Ona je napomenula i da zdrave masti, koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu, lanenim sjemenkama, suncokretu i pistacijama smanjuju upalne procese u organizmu.

Stručnjaci ističu i da je jedan od bitnijih faktora stalne gladi i vrijeme u koje jedete. Stara teorija da je nužno večerati prije 18 sati je "pala u vodu". Ako želite da jedete obilno i da se ne ugojite, optimalno je da sjednete za stol oko 19 - 19.30 sati. Važno je da vodite računa o količini i sastavu namirnica i da ne jedete masnu, slanu ili začinjenu hranu, piše Mondo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije