Stručnjak otkrio trik: Kako da što brže zaspite

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjak otkrio trik: Kako da što brže zaspite
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Samohipnoza možda zvuči kao sumnjiva ideja, ali prema riječima Davida Spiegela, doktora medicine sa Stanforda i saosnivača te glavnog naučnog direktora kompanije Reveri, koji proučava hipnozu već više od 40 godina, zapravo je izuzetno moćan i terapeutski alat ako znate kako ga koristiti.

U nedavnoj epizodi podcasta Mindbodygreen, Spiegel je podijelio jednostavan savjet koji svako može isprobati: Strategiju samohipnoze za bolji san. U nastavku saznajte kako to da uradite.

Vježba samohipnoze

Neki ljudi brzo zaspu, ali većina nas se povremeno (ako ne i često) suočava s poteškoćama da zaspimo. "Umjesto da prelistavate telefon ili neprestano gledate sat da biste izračunali koliko sna gubite, usmjerite pažnju na opuštanje svog tijela", sugeriše Spiegel.

Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

"Zamislite da plutate u kadi, jezeru, vrućem bazenu ili u svemiru", predlaže on. Također možete praktikovati ono što naziva cikličkim uzdahom, "gdje udahnete do pola, zadržite dah i potpuno i polako izdišete kroz usta", objašnjava on.

Zašto trebate ponijeti tenisku lopticu svaki put kad idete na duže putovanje

Zašto trebate ponijeti tenisku lopticu svaki put kad idete na duže putovanje

"Time aktivirate umirujući parasimpatički autonomni sistem i pomažete tijelu da se opusti. Osim toga, fokusiranje na disanje može prirodno preusmjeriti vašu pažnju dalje od brige i stresnih misli".

Ovo zahtijeva određenu koncentraciju, ali kao što će vam mnogi stručnjaci za meditaciju i vježbe disanja reći, s vremenom i ponavljanjem postaje lakše.

Dok pomažete svom tijelu da se opusti, prepoznajte eventualne negativne ili stresne misli koje mogu iskočiti. Umjesto da se previše fokusirate na njih i pokušavate da pronađete rješenja, Spiegel preporučuje da te napadne misli zamislite kao da ih gledate na ekranu.

"Čak možete razmisliti o nečemu što možete uraditi kako biste se suočili s problemom, ali doživljavate svoje misli kao da samo prolaze kroz vas, nešto na čemu ne trebate djelovati. I to može pomoći ljudima da zaspu", dodaje Spiegel.

Slobodno koristite i druge alate za poboljšanje sna kako biste ovaj korak učinili lakšim.

Kako živjeti što duže: I nauka dokazala - ovo bi mogao biti 'ključni sastojak'

Kako živjeti što duže: I nauka dokazala - ovo bi mogao biti 'ključni sastojak'

Održavajte temperaturu u sobi između 18 i 22 stepena Celzijusa (optimalna temperatura za spavanje prema istraživanjima), koristite teški pokrivač za smirenje anksioznih misli i uzmite dodatak za spavanje na bazi magnezijuma.

Zaključak

Ako imate problema da brzo zaspite, isprobajte Spiegelovu jednostavnu tehniku samohipnoze: Zamislite svoje tijelo u udobnom okruženju (kada, bazen, svemir, itd.), praktikujte svjesno disanje i promatrajte sve napadne misli kao udaljene slike na ekranu, podsjećajući sebe da sada nije vrijeme za rješavanje problema.

U epizodi se nalazi mnogo više savjeta o samohipnozi, poslušajte je da biste saznali više o ovom terapeutskom alatu, piše Mindbodygreen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije