Ne možete zaspati od vrućine: Uz pomoć ovih savjeta pokušajte utonuti u miran san

0
Radiosarajevo.ba
Ne možete zaspati od vrućine: Uz pomoć ovih savjeta pokušajte utonuti u miran san
Foto: Pexels / Spavanje

Nije tajna da se lakše utone u san u svježoj i prozračnoj spavaćoj sobi, no to je tokom toplinskog vala nemoguće postići bez klima uređaja. Ako ga nemate, vjerovatno se vrtite u krevetu i preznojavate smišljajući kako doskočiti problemu.

Stručnjaci upozoravaju da kognitivne sposobnosti opadaju, pamćenje pati i teško možete ostati usredotočeni na to što radite ukoliko ste neispavani.

Dobar san ujedno osnažuje imunitet i štiti od krvožilnih bolesti. Stručnjaci navode kako je idealna temperatura za spavanje oko 18 stepeni, budući da i tjelesna temperatura blago opada tokom sna. Kada je prevruće, velika je vjerojatnoća da ćete se okretati u krevetu i nećete moći zaspati.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Prije nego što odete na spavanje, tijelo proizvodi hormon koji se zove melatonin. On uzrokuje pad unutarnje tjelesne temperature koja je potrebna za san", kaže terapeutkinja spavanja Christabel Majendie.

"Ako je temperatura okoline previsoka, ovaj se proces prekida, pa vam treba više vremena za usnivanje. Također, teže je postići duboki san, pa će vam možda biti teže ostati spavati", kaže Majendie savjetujući kako se oduprijeti toplinskom valu i postići kvalitetan san unatoč visokim temperaturama.

Ilustracija
FOTO: Pixabay

Zatvarajte prozore

"Spriječite ulazak vrućeg vazduha u sobu tokom dana tako što ćete zatvoriti prozore, roletne i zavjese dok temperatura raste", kaže Majendie.

Ako svoju spavaću sobu možete ohladiti prije nego što odete u krevet, osigurat ćete miran san i probudit ćete se osvježeni.

Provjetravajte kad su temperature niže

"Navečer kada je vani vazduh hladniji, otvorite roletne i prozore kako biste pustili svježi vazduh u sobu prije spavanja. Ako je sigurno i tiho, možete držati prozor otvoren dok spavate. Ako nije, spavajte s otvorenim vratima i otvorite sve prozore u kući koji su sigurni kako biste omogućili protok vazduha", dodaje Majendie.

Budite se umorni? Provjerite da li pravite jednu od ovih sedam grešaka

Budite se umorni? Provjerite da li pravite jednu od ovih sedam grešaka

Stavite madrac na pod

Japanski futon je krevet koji se tradicionalno postavlja izravno na pod. Ispostavilo se da možda postoji dobar razlog da budete tako blizu tla dok spavate.

"Hladnije je spavati nisko pri zemlji, stoga pokušajte staviti madrac na pod", kaže Majendie.

Danas postoji mnogo opcija, od niskih drvenih okvira do klasičnog futona.

Nabavite ventilator

Očito rješenje je uključiti klima uređaj, ali to ima uticaja na račun za struju i okoliš. Ventilator je dobra opcija ako nemate klima uređaj, a može biti učinkovitiji ako hladite samo jednu prostoriju.

"Možete koristiti ventilator ako vam ne ometa san, ali nemojte ga stavljati da vam puše u lice i pobrinite se da nema prašine", savjetuje Majendie.

Važni savjeti: Evo kako možete zaštiti vašu kosu na bazenu

Važni savjeti: Evo kako možete zaštiti vašu kosu na bazenu

Spavajte goli

"Smanjite količinu posteljine koju inače koristite i pobrinite se da je izrađena od prirodnih vlakana jer ona reguliraju tjelesnu temperaturu bolje od sintetičkih materijala", kaže Majendie.

Neka istraživanja pokazuju da vam prirodna vlakna mogu pomoći u regulaciji tjelesne temperature, pa bi vam ljeti zamjena posteljine prozračnom pamučnom ili lanenom verzijom mogla pomoći da bolje spavate. Umjesto popluna, koristite lagane plahte, a besplatan i jednostavan način da se rashladite je i to da spavate goli.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Smanjite stres

"Ne morate se uzrujavati ako nekoliko noći ne spavate dobro jer i dalje možete funkcionirati",  zaključila je Majendie.

Među trikovima koje možete pronaći na internetu je i onaj da napunite bocu hladnom vodom, zamrznete je i ponesete sa sobom u krevet ili da spavate na svilenoj posteljini koja bolje hladi.

Možete kupiti i jastuke ispunjene gelom koji će također hladiti glavu, no pripreme za spavanje su ključne kad je riječ o nesanici zbog vrućine. Nesanicu ćete izbjeći ako postanete mirni i opušteni, a u tome će pomoći izbjegavanje tableta, mobitela, laptopa, TV-a i drugih elektroničkih uređaja najmanje nekoliko sati prije spavanja, piše Heathline.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije