Austrijanac otišao na pregled u klinički Laboratorij za spavanje i više se nije probudio

0
Radiosarajevo.ba
Austrijanac otišao na pregled u klinički Laboratorij za spavanje i više se nije probudio
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Austrijanac preminuo u kliničkom laboratoriju za spavanje

Neobična smrt 50-godišnjeg Austrijanca s područja austrijske pokrajine Salzburg u Laboratoriju za poremećaje spavanja salzburške Sveučilišne klinike sredinom juna, ponovno je uzbunila ne samo porodicu preminuloga i doktore nego i nadležne organe vlasti.

Čovjek je otišao na spavanje u Laboratorij za medicinsko spavanje – i više se nije probudio, izvještavaju austrijski mediji.

Kako navodi austrijska televizija ORF na svom portalu, glasnogovornik Sveučilišne bolnice Wolfgang Fürweger je izjavio kako su "doktori u službi pacijenta, neposredno nakon smrti, poslali na pregled na patologiju". Kako ističe isti izvor, kratko nakon toga predstojnik Klinike i voditeljica Odjela za kvalitetu kliničkog menadžmenta su "na temelju činjenica i bilješki pokrenuli prijavu sami protiv sebe". I tako je sve došlo u javnost.

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Prema saopštenju uprave Sveučilišne bolnice, smrt u Laboratoriju za spavanje je "neuobičajena". Sada je nakon već napravljene prve obdukcije, austrijsko Državno tužilaštvo u Salzburgu zatražilo novu, drugu obdukciju, ali ovaj put na Sudskoj medicini.

"To nije idealno, jer dvostruki pregled može dovesti do problema kod nalaza", tvrdi jedan od sudskih medicinara. Hoće li doista tako i biti, znat će se za nekoliko sedmica, kada će sudski vještaci Državnom tužilaštvu na stol staviti svoj nalaz s uzrokom smrti 50-godišnjaka.

Kako izvještava dnevni list "Heute", direktor svih salzburških Pokrajinskih klinika dr. Paul Sungler izrazio je sućut obitelji preminulog, a javnosti poručio da će se “interno rasvijetliti sve okolnosti koje su dovele do pacijentove smrti”. U tome, kako je napomenuo nadležni organi vlasti imaju punu podršku, prenosi Fenix-magazin.de.

Oglasila se glumčeva kćerka: Ovo je uzrok smrti unuka Roberta De Nira

Oglasila se glumčeva kćerka: Ovo je uzrok smrti unuka Roberta De Nira

Mediji navode kako se u klinički Laboratorij za spavanje uglavnom upućuju pacijenti s poremećajima spavanja. Pacijent ostaje u bolnici, u posebnoj sobi preko noći i pod elektronskim je nadzorom cijelu noć, kako bi se uzroci poremećaja detaljnije ispitali. Riječ je o polisomnografiji odnosno evidenciji ukupnog sna.

Praćenje i evidencija se vode u susjednoj sobi, kako se pacijenta ne bi ometalo tokom sna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije