Umro je Ted Kaczynski, zloglasni "Unabomber" iz Amerike

1
Radiosarajevo.ba
Umro je Ted Kaczynski, zloglasni "Unabomber" iz Amerike
Foto: Wikipedia / Theodore Ted Kaczynski umro u zatvoru

Theodore "Ted" Kaczynski, matematičar školovan na Harvardu koji je 17 godina bombama terorizirao SAD - ubio je tri osobe i ranio 23 - umro je danas u 81. godini. 

Prozvan "Unabomberom" od strane FBI-a, Kaczynski je umro u saveznom zatvorskom medicinskom centru u Butneru, u Sjevernoj Karolini, rekla je za Associated Press Kristie Breshears, glasnogovornica saveznog Ureda za zatvore. Pronađen je bez svijesti u svojoj ćeliji rano u subotu ujutro, a uzrok smrti nije odmah poznat.

Prije nego što je prebačen u zatvorsku medicinsku ustanovu, bio je u federalnom zatvoru Supermax u Florenceu, Colorado, od maja 1998., kada je osuđen na četiri doživotne robije plus 30 godina zbog kampanje terora koja je dovela univerziteta diljem zemlje do ruba.

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Priznao je da je počinio 16 bombaških napada od 1978. i 1995., trajno osakativši nekoliko svojih žrtava.

Godinama prije napada 11. rujna i slanja antraksa, "Unabomberove" smrtonosne bombe kućne izrade promijenile su način na koji su Amerikanci slali pakete i ukrcavali se u avione - čak je prekinut zračni promet na zapadnoj obali u julu 1995.

Prisilio je The Washington Post, da, u suradnji s The New York Timesom, u septembru 1995. donesu mučnu odluku da objave njegov manifest od 35 000 riječi, "Industrijsko društvo i njegova budućnost", u kojem se tvrdilo da moderno društvo i tehnologija vode do osjećaja nemoći i otuđenosti.

Ali taj potez je doveo do njegove propasti. Kaczynskijev brat David i Davidova supruga, Linda Patrik, prepoznali su "ton riječi" i dojavili FBI-u koji je godinama tragao za "Unabomberom" u najdužoj i najskupljoj potjeri u zemlji.

Vlasti su ga u aprilu 1996. pronašle u kabini od šperploče i cerade, veličine tri s četiri metra) izvan Lincolna, Montana, koja je bila puna dnevnika, šifriranih sveski, eksplozivnih sastojaka i dvije dovršene bombe.

"Svakako ne tvrdim da sam altruist ili da djelujem za 'dobro' (što god to bilo) ljudske rase", napisao je 6. aqprila 1971. "Djelujem samo iz želje za osvetom."

Psihijatar koji je razgovarao s Kaczynskim u zatvoru dijagnosticirao ga je kao paranoičnog shizofrenika, no Kaczynski je mrzio ideju da ga se smatra mentalno bolesnim i kad su njegovi odvjetnici pokušali iznijeti odbranu ludilom, pokušao ih je otpustiti. Kad mu to nije uspjelo, pokušao se objesiti. Kaczynski je na kraju priznao krivicu umjesto da dopusti svojim advokatima da nastave s odbranom na osnovu neuračunljivosti.

Kaczynski je preskočio dva razreda kako bi krenuo u Harvard sa 16 godina i objavljivao je radove u prestižnim matematičkim časopisima. Njegov eksploziv pažljivo je testiran i dolazio je u precizno ručno izrađenim drvenim kutijama brušenim kako bi se uklonili mogući otisci prstiju. Kasnije bombe nosile su potpis "FC" za "Klub slobode".

FBI ga je nazvao "Unabomber" jer se činilo da su njegove prve mete bili univerziteti i zrakoplovne kompanije. Bomba koju je poslao 1979. eksplodirala je (prema planu) tokom leta aviona American Airlinesa; desetak ljudi na brodu stradalo je od udisanja dima.

Ted Kaczynski rođen je 22. maja 1942. u Chicagu, kao sin druge generacije poljskih katolika — kobasičara i domaćice. Svirao je trombon u školskom bendu, skupljao novčiće i preskočio šesti i jedanaesti razred. Njegove srednjoškolske kolege smatrali su ga čudnim, posebno nakon što je pokazao školskom hrvaču kako napraviti mini-bombu koja je eksplodirala tokom sata kemije.

Kolege s Harvarda sjećaju ga se kao usamljenog, mršavog dječaka s lošom osobnom higijenom i prostorijom koja je smrdjela na pokvareno mlijeko, trulu hranu i puder za stopala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije