Kako je serijski ubica Rodney Alcala osvojio TV show "The Dating Game" usred ubojitog pohoda

0
Radiosarajevo.ba
Kako je serijski ubica Rodney Alcala osvojio TV show "The Dating Game" usred ubojitog pohoda
Foto: Prtscr / Youtube / Rodney Alcala

Kada je epizoda popularnog TV showa za spojeve emitirana 1978. diljem Amerike, tada niko nije bio svjestan zlokobne pozadine iza pobjednika emisije...

Rodney Alcala prijavio se i ušao u show The Dating Game, gdje se takmičio s još dva muškarca kako bi "osvojio djevojku" Cheryl Bradshaw.

Ni sudionici ni publika nisu znali da je Alcala nemilosrdan i aktivan serijski ubica, koji je u to vrijeme počinio najmanje četiri ubistva.

Madam Popova, ubica muževa: Ova žena je ubila oko 300 muškaraca kako bi "oslobodila" njihove žene

Madam Popova, ubica muževa: Ova žena je ubila oko 300 muškaraca kako bi "oslobodila" njihove žene

Uz ekran koji je djevojku dijelio od pogleda mladića, Cheryl je odlučila i odabrala Alcalu.

Ali, kad su se našli licem u lice, ubrzo je shvatila da je njen početni instinkt bio pogrešan. Isječak iz epizode možete pogledati u nastavku:

U razgovoru za Sydney Telegraph još 2012. prisjetila se trenutka kada ju je pozvao na spoj iza pozornice.

"Počela sam se osjećati čudno, bolesno", rekla je. "Ponašao se stvarno jezivo. Odbila sam njegovu ponudu. Nisam ga htjela više vidjeti."

Bradshaw je tek kasnije shvatila koliku je sreću imala. Iako službeni broj njegovih žrtava nije poznat, policija procjenjuje da je ubio desetke žena, a neki sugeriraju da ih je čak 130.

Još jedan šokantan aspekt njegova pojavljivanja na TV-u je da producenti očito nisu izvršili provjeru Alcale. Da su to učinili, otkrili bi da je već bio osuđen i odslužio tri godine iza rešetaka zbog silovanja i premlaćivanja osmogodišnje djevojčice 1972.

Priča o ruskoj grofici koja je skrivala mračnu tajnu: Kako je Darja Saltikova postala serijski ubica

Priča o ruskoj grofici koja je skrivala mračnu tajnu: Kako je Darja Saltikova postala serijski ubica

Jed Mills, jedan od neženja koji se pojavio u istoj epizodi, je za LA Weekly 2010. rekao: "Nisam vjerovao njegovom osmijehu. Nisam vjerovao njegovom šarmu i nije mi se sviđao. Rodney je bio nekako tih. Sjećam ga se jer sam bratu rekao za tog jednog tipa koji je bio nekako zgodan, ali pomalo jeziv. Uvijek je gledao prema dole i nije uspostavljao kontakt očima."

Vlasti su Alcalu uhapsili u julu 1979. godine i on je osuđen na smrt u okrugu Orange 1980. zbog otmice i ubistva 12-godišnje Robin Samsoe prethodne godine. Iako je 1984. Vrhovni sud Kalifornije preinačio presudu, u novom suđenju 1986. ponovno je osuđen na smrt za isti zločin. Međutim, savezni sud 2003. godine poništio je kaznu i Alcala je dobio još jedno suđenje.

No, kako je njegov DNK odgovarao dokazima u drugim ubistvima, tužitelji okruga Orange optužili su Alcalu za ubistva još četiri žene. Godine 2010. porota okruga Orange osudila je Alcalu za pet tačaka optužnice za ubistvo prvog stepena i osuđen je na smrt za ubistvo Samsoe, kao i za ubistva Jill Barcomb (18), Georgije Wixted (27), Charlotte Lamb (32) i Jill Parenteau (21).

Najopasniji britanski ubica ostat će do kraja života u podzemnoj 'staklenoj' kutiji

Najopasniji britanski ubica ostat će do kraja života u podzemnoj 'staklenoj' kutiji

Tužitelji su nastavili otkrivati daljnja ubistva, a vlasti su otkrile da je Alcala običavao uhoditi žene kao plijen i uzimati 'trofeje' od svojih žrtava, poput nakita.

U julu 2021. hladnokrvni ubica umro je u zatvoru u dobi od 77 godina dok je čekao pogubljenje, a vjerovatno nikada nećemo saznati puni opseg njegovih zločina.

Njegovo pojavljivanje u emisiji za spojeve ostaje jedno od najstrašnijih i najmorbidnijih događaja u historiji televizije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije