Serijski ubica "vukodlak iz Sibira" želi biti ruski vojnik u Ukrajini

0
Radiosarajevo.ba
Serijski ubica "vukodlak iz Sibira" želi biti ruski vojnik u Ukrajini
Foto: Komsomolskaya pravda / Mihail Popkov

Ruski serijski ubica koji služi dvije doživotne kazne za svoje užasne zločine je rekao da želi biti oslobođen iz zatvora kako bi se priključio ruskim vojnim snagama koje se bore u Ukrajini, piše Newsweek.

Mihail Popkov (58) je bivši policajac koji je osuđen 2015. zbog seksualnih napada i ubistava desetina žena između 1992. i 2010. u Angarsku i Irkutsku u Sibiru i Vladivostoku na ruskom Dalekom istoku; 2018. godine je priznao još neke zločine što povećava konačni broj žrtava na 78, iako je priznao i osumnjičen je za barem 83 ubistva.

Uprkos kazni koju služi, ruske vlasti su dozvolile državnoj televiziji da intervjuira Popkova kojeg nazivaju "Vukodlak" i "Manijak iz Angarska".

Cirkus na stadionu u Crnoj Gori: Došlo do tučnjave čelnika dva kluba?

Cirkus na stadionu u Crnoj Gori: Došlo do tučnjave čelnika dva kluba?

Srbi u Ukrajini ratuju pod zastavom Moskve: Došli smo podržati braću Ruse...

Srbi u Ukrajini ratuju pod zastavom Moskve: Došli smo podržati braću Ruse...

Ruske vlasti su u zatvorima tragale za zatvorenicima koji bi se borili na prvoj crti Putinove invazije na Ukrajinu i navodno im nude oslobađanje iz zatvora ako prežive šest mjeseci. Popkov je rekao da bi volio sudjelovati u ratu i kad su ga novinari upitali koji mu je san odgovorio je da želi postati vojnik, donosi Jutarnji.

Rekao je da mu je jasno da borbe u Ukrajini nisu "kompjuterska igrica" i da to nisu izmišljene priče o superherojima. Poručio je kako ne bi oklijevao da se pridruži ruskim snagama u Ukrajini unatoč tome što ga užasava hladnoća u januaru i februar.

"Kad se uzme u obzir moja vojna specijalizacija, mislim da se to u ovom trenutku itekako traži", kazao je priznavši pritom da bi ipak morao naučiti neke nove vještine: "Iako sam bio 10 godina u zatvoru, mislim da ne bi bilo teško naučiti nove vještine", dodao je Popkov koji je uhapšen 2012. godine.

Nije precizirao kakvo je njegovo vojno iskustvo, a u izvještajima piše da je radio u policiji i kao zaštitar. Novinari Newsweeka su kontaktirali rusku zatvorsku službu za komentar.

Uloga zatvorenika u Putinovoj invaziji je došla u središte interesa nakon velike pažnje koju je izazvala Wagner grupa koju financira Putinov saveznik Jevgenij Prigožin. U utorak je Prigožin kazao da je četvrta grupa osuđenika koja je ispunila obveze iz svog ugovora dobila aboliciju.

Jedan od zapovjednika Wagnera Andrej Medvedev, koji je pobjegao u Norvešku, opisao je kako se zatvorenike na frontu koristi kao "topovsko meso".

Bivši komandant Wagnera u strahu za život pobjegao u Norvešku: Traži azil

Bivši komandant Wagnera u strahu za život pobjegao u Norvešku: Traži azil

U oktobru je ruska aktivistkinja za ljudska prava Olga Romanova kazala da je više od 20,000 ruskih zatvorenika poslano u rat u Ukrajini i da je Wagner ljude regrutirao u kaznenim kolonijama u europskom dijelu Rusije, kao i u regiji Urala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije