Vladimir Putin: Pobjeda Rusije u Ukrajini 'neizbježna'

8
Fena
Vladimir Putin: Pobjeda Rusije u Ukrajini 'neizbježna'
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da moćni ruski vojno-industrijski kompleks povećava proizvodnju, i da je to jedan od glavnih razloga zašto će Rusija prevladati u Ukrajini.

Putin je, razgovarajući s radnicima u fabrici u Sankt Peterburgu koja proizvodi sisteme protivzračne odbrane, kazao da ukupna proizvodnja vojne opreme raste, iako je potražnja za njom porasla zbog onoga što on naziva "specijalnom vojnom operacijom" Rusije u Ukrajini.

"Što se tiče postizanja krajnjeg rezultata i pobjede koja je neizbježna, postoji nekoliko stvari. To je jedinstvo i kohezija ruskog i multinacionalnog ruskog naroda, hrabrost i herojstvo naših boraca, i naravno, rad vojno-industrijskog kompleksa i fabrika poput vaše i ljudi poput vas", izjavio je Putin i dodao:

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Vladimir Putin pred sudom?

Vladimir Putin pred sudom?

"Pobjeda je osigurana, ne sumnjam u to".

Rekao je da su ruske kompanije za proizvodnju oružja proizvele otprilike isti broj protivzračnih projektila kao i ostatak svijeta zajedno, i tri puta više od Sjedinjenih Država.

Ranije je prisustvovao dešavanju s veteranima povodom obilježavanja 80. godišnjice ukidanja opsade grada iz Drugog svjetskog rata, tada poznatog kao Lenjingrad, koji su snage nacističke Njemačke blokirale skoro 900 dana.

On je poručio veteranima da se Rusija bori u Ukrajini da odbrani manjinske Ruse i one koji govore ruski, za koje Moskva navodi da su podložni sistematskoj diskriminaciji u Ukrajini.

Kijev odbacuje optužbe i tvrdi da Moskva to koristi kao izgovor za puku otimačinu zemlje u kolonijalnom stilu.

"Ono što danas radimo, uključujući i našu specijalnu operaciju, pokušaj je da zaustavimo ovaj rat i zaštitimo naš narod koji živi na tim teritorijama", rekao je Putin.

"Ovo su naše historijske teritorije", rekao je on, misleći na činjenicu da su veliki dijelovi današnje Ukrajine nekada bili dio Ruskog carstva, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije