Priča o ruskoj grofici koja je skrivala mračnu tajnu: Kako je Darja Saltikova postala serijski ubica

0
Radiosarajevo.ba
Priča o ruskoj grofici koja je skrivala mračnu tajnu: Kako je Darja Saltikova postala serijski ubica
Foto: Wikipedia / Saltičika - od ruske grofice do serijskog ubice

Darja Nikolajevna Saltikova poznata i pod nadimkom Saltičika, bila je plemkinja iz Moskve, koja je ubila više od 100 slugu tokom XVIII stoljeća.

Saltikova je uživala da muči i maltretira podanike na svom imanju, posebno žene i mlade djevojke, od kojih su neke imale samo 10 godina.

Ništa tokom njenog odrastanja nije ukazivalo da bi jednog dana mogla da čini surove zločine. Bila je, za ono vreme, tipična mlada žena, čak veoma religiozna, a znatne sume je davala dobrotvornim organizacijama i manastirima.

Od Djeda Mraza iz trgovačkog centra do serijskog ubice: Dijelove tijela žrtava skrivao u saksijama

Od Djeda Mraza iz trgovačkog centra do serijskog ubice: Dijelove tijela žrtava skrivao u saksijama

Bila je veoma mlada kada se udala za Gleba Saltikova, s kojim je imala dva sina. Kada joj je muž umro, Saltikova, koja je tada imala samo 26 godina, postala je veoma bogata. Naslijedila je njegov novac i imanje na kojem je živjela sa sinovima i oko 600 kmetova.

Sve je naizgled teklo uobičajenim ritmom, sve dok do ruskih vlasti nije stiglo obavještenje o neuobičajeno velikom broju ljudi, a naročito žena, koji su umrli tokom rada na njenom posjedu. Dugo su bili ignorisani svi koji su pokušali da je optuže za bilo koji zločin. Titula grofice i bliska prijateljstva sa članovima dvora su joj godinama pomagali da bez posljedica zlostavlja žene i djecu na svom imanju, piše National Geographic.

Postala je nezaustavljivi serijski ubica. Tada su njeni podanici svoj slučaj izložili samoj carici Katarini Velikoj.

Nakon smrti svog muža, Saltikova je počela da se viđa sa Nikolajem Tjučevim, unukom poznatog ruskog pjesnika. Međutim, njen ljubavnik se oženio mlađom ženom, zbog čega je pokušala da ga ubije. Naredila je kmetovima da mu zapale kuću. Međutim, oni su ga upozorili, a Tjučev bio prinuđen da pobjegne iz Moskve.

Darja Saltikova je tada sav svoj bijes usmjerila ka svojim podanicama. Sve žene je vidjela kao suparnice kojih se trebalo riješiti. Među ženama koje je ubila bile su i trudnice, majke i djevojčice. Mučila ih je na različite načine, lomila im je kosti, zimi ih je bez odjeće ostavljala napolju ili ih je polivala ključalom vodom. Sluškinje je gađala svime što bi joj došlo po ruku ili šibala sve dok ne izvrše zadatak onako kako ona smatra da treba. Muškarce je kažnjavala tako što bi im ubijala supruge.

Čudovište na Netflixu: Novu seriju o zloglasnom serijskom ubici mnogi nisu mogli pogledati do kraja

Čudovište na Netflixu: Novu seriju o zloglasnom serijskom ubici mnogi nisu mogli pogledati do kraja

Historičari koji su se bavili slučajem Darje Saltikove smatraju da je ona bila sadista koja je uživala u poniženju i nanošenju bola svojim podređenima.

Niko nije mogao ni da nasluti u kojim razmjerama se dešavalo mučenje na njenom imanju. Sve dok 1762. godine, dva kmeta nisu otputovala u Sankt Peterburg da mole caricu Katarinu II da ih spase. Jedan od muškaraca koji je izašao pred caricu imao je tri žene, i sve tri su stradale od ruke Saltikove.

Carica je naložila da Visoka škola pravde istraži zločine Saltikove, što je uključivalo ispitivanje svjedoka i zapisa sa imanja. Šest godina kasnije, Saltikovoj je javno suđeno za zločine i ubistva svojih sluškinja.

Osuđena je na doživotni zatvor 1768. godine, nakon javnog premlaćivanja na Crvenom trgu u Moskvi. Uspjela je da izbjegne smrtnu kaznu, najverovatnije zbog svog statusa zemljoposednika, pa su prema tadašnjem zakonu o feudalnim posedima kmetovi su smatrani njenom imovinom. Bila je vezana lancima za platformu i primorana da nosi znak oko vrata sa natpisom: "Ova žena je mučila i ubijala".

Saltikova je poslata na odsluženje kazne u Ivanovski manastir u Moskvi nakon što je priznala krivicu za ubistvo 138 sluškinja. Zbog svojih zločina bila je okovana u podzemnoj tamnici manastira i držana u mraku 11 godina. Kasnije je prebačena u prostoriju s jednim prozorom.

Saltikova je u manastiru provela 33 godine prije nego što je umrla u 71. godini, u decembru 1801. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije