Otkriveno ko je serijski ubica 'Le Grele' koji je teroririzao Francusku prije 35 godina

0
Radiosarajevo.ba
Otkriveno ko je serijski ubica 'Le Grele' koji je teroririzao Francusku prije 35 godina
Foto: Metro / Zloglasni ubica Le Grele

Decenijama je ozloglašeni serijski ubica izmicao pariškoj policiji, ali taj slučaj je riješen posle 35 godina.

Nekadašnji vojni policajac navodno je pred smrt priznao da je on ubica poznat po nadimku Le Grele (Rošavi, prijevod).

Lokalni mediji navode da je DNK Francois Verove pronađen na nekoliko mjesta zločina za koja je policija sumnjičila Rošavog. Serija ubistava i silovanja koja su šokirala parisku i francusku javnost od 1986. do 1994. nikada nisu riješena.

Ćudić: Svako ko ima svijest o važnosti nezavisnog pravosuđa uzdržat će se od komentiranja procesa

Ćudić: Svako ko ima svijest o važnosti nezavisnog pravosuđa uzdržat će se od komentiranja procesa

Vjerovatno najšokantnije je bilo ubistvo jedanaestogodišnje devojčice Cecile Block. Roditelji su njen nestanak u Parizu prijavili 1986, pošto jednog dana nije došla u školu, podsjeća BBC.

„Nikada nećemo znati koje je sve zločine počinio Rošavi", rekao je advokat porodica žrtava.

Verove se dovodi u vezu s četiri ubistva i šest slučajeva silovanja, ali advokat kaže da nema sumnje da je počinio još zločina. Mnoge porodice žrtava ostaće bez odgovora, dodao je on.

Do pomaka u rješavanju ovih starih slučajeva došlo je kada je istražni sudija poslao pisma za 750 pripadnika Žandarmerije koji su tada bili stacionirani u Parizu. Bivši pripadnik Žandarmerije je 24. septembra pozvan u policiju kako bi mu bio uzet uzorak DNK. Tri dana kasnije, supruga je prijavila njegov nestanak. Njegovo tijelo je pronađeno u iznajmljenom stanu u blizini Montpelliera  na obali Sredozemnog mora.

Pored tijela je pronađena oproštajna poruka. Istražitelji su rekli da se njegov DNK uzorak poklapa s dokazima pronađenim na nekoliko mjesta zločina.

Sadržaj poruke još nije potvrdila francuska policija, ali su lokalni mediji objavili da je priznao ubistva, ali bez iznošenja detalja o žrtvama i okolnostima.

Nadimak Rošavi dobio je u vreme kada su bili pronađeni dokazi o ubistvu devojčice Cecile. Njen polubrat Luc Richard, bio je jedan od svjedoka koji je rekao da je vidio čovjeka na čijem licu je bilo mnogo bubuljica i akni na dan ubistva u stanu u 19. okrugu u severnom Parizu. Tijelo djevojčice pronađeno je zamotano u tepih u podrumu. Zvaničnici su saopštili da je silovana, izbodena i zadavljena, što je šokiralo francusku javnost.

Njen brat je pomogao policiji u izradi foto-robota osumnjičenog.

Prisjetio se da je u liftu vidio čovjeka "koji je djelovao veoma samouvjereno".

„Rekao mi je nešto u stilu - želim ti veoma, veoma ugodan dan", rekao je Richard u intervju za list Sud Ouest prije šest godina.

Zahvaljujući DNK dokazima, policija je povezala ubicu djevojčice s drugim zločinima. Među njima su ubistvo tridesetosmogodišnje Gilles Politi i njene mlade prijateljice iz Njemačke Irmgard Mueller.

Lokalni mediji objavili su da je Verove povezan i s ubistvom devetnaestogodišnje Karine Leroy. Ona je 1994. pronađena mrtva na obodu šume, mesec dana pošto je nestala na putu za školu.

U slučajevima silovanja dvadesetšestogodišnje Njemice i još dvije djevojčice, koje su tada imale 14 i 11 godina, vjeruje se da se osumnjičeni predstavio kao policajac.

„I ranije smo, na osnovu na osnovu taktike koju je koristio i brutalnosti zločina, vjerovali da se radi o policajcu ili žandarmu", rekao je advokat porodica žrtava za francusku Info televiziju.

Nekada bi ubica žrtvama čak pokazivao i službenu legitimaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije