U zatvoru umro najgori serijski ubica u historiji SAD

0
Radiosarajevo.ba
U zatvoru umro najgori serijski ubica u historiji SAD
Foto: CNN / Samuel Little

Samuel Little, čovjek kojeg se smatra najsmrtonosnijim serijskim ubicom koji je ikada harao Sjedinjenim Američkim Državama, umro je u 80. godini.

Uzrok smrti zasad nije poznat, javljaju američki mediji.

Little je od 2014. godine služio tri uzastopne doživotne zatvorske kazne bez mogućnosti pomilovanja zbog ubistva tri žene koje je počinio krajem 80-tih godina.

Amerikanac koji se predstavljao i kao Samuel McDowell s vlastima je počeo sarađivati tek u maju 2018. godine, nakon što su ga uspjeli povezati s ubistvima triju žena. Naknadno je priznao da ih je ubio 93, diljem 19 saveznih američkih država, a FBI njegovo priznanje smatrao je vjerodostojnim.

Detektivka Mitzy Roberts iz Kalifornije, koja se bavila neriješenim slučajevima, uspjela se 2011. godine domoći DNK materijala koji je sugerirao da je za ubistvo triju žena krajem 1980-ih odgovoran isti muškarac - Little, piše Jutarnji.

Bile su to redom Carol Alford (41), Audrey Nelson (35) i Guadalupe Apodaca (46). U tom trenutku Little nije služio neku od brojnih zatvorskih kazni koje su mu dosuđene tokom života. Locirali su ga u jednom skloništu za beskućnike i uhapsili te se bacili na slaganje slagalice zločina.

Ondje su ga vlasti zahvaljujući tragovima DNK dovele u vezu s trima neriješenim predmetima poznatim kao "cold cases" na temelju čega je 2014. osuđen za ubistvo triju žena u Los Angelesu između 1987. i 1989. Sve tri su bile pretučene i ugušene.

Rodio se 7. juna 1940. u Reynoldsu u državi Georgiji. Imao je, kako se sjeća, sedam ili osam godina kada je prvi put osjetio poriv da nekoga zadavi. Do petog razreda već je razvio opsesiju učiteljicom koja si je dodirivala vrat dok je predavala te je maštario kako davi pjegavu djevojčicu koju je poznavao.

Njegova maloljetna majka napustila ga je nedugo nakon što se rodio, a kao školarac je odrastao s rođacima u Ohiu. Bilo mu je 13 godina kad je prvi put uhvaćen u krađi. Dvije godine kasnije priveden je zbog provale, godinu nakon toga zbog upada u trgovinu namještajem. Bio je to tek početak bogate kriminalne karijere.

Naime, policija ga je tokom njegova života hapsila diljem cijele zemlje. Napad u Denveru. Korištenje usluge prostitutke u Kaliforniji. Pljačke u Philadelphiji, Los Angelesu i Phoenixu... Svako malo bi završio u zatvoru - ponekad tek na nekoliko mjeseci, ponekad na više godina. U svakom slučaju, nikada dovoljno dugo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije