Jeste li čuli za babu Anujku? Bila je najveći serijski ubica u Jugoslaviji

Radiosarajevo.ba
Jeste li čuli za babu Anujku? Bila je najveći serijski ubica u Jugoslaviji
Foto: Wikimedia Commons / Baba Anujka

Ana Draksin je ime koje malo kome išta znači. Baba Anujka ili Banatska vještica nadimci su po kojima je ova žena, koja je živjela na prelazu iz 19. u 20. vijek u današnjoj Srbiji, bila daleko poznatija - no svejedno je nepoznata velikoj većini stanovnika bivše Jugoslavije.

Baba Anujka je, po svemu sudeći, bila prvi i najveći serijski ubojica bivše Jugoslavije, a vjerovatno i među najvećim serijskim ubojicama na svijetu. Učestvovala je u trovanju najmanje 50, a po nekim procjenama do 150, ako ne i više ljudi.

Kada je konačno osuđena za svoje zločine, imala je 90 godina. Osuđena je na 15 godina zatvora, ali prema jednoj verziji je puštena nakon 8 godina zbog svoje poodmakle dobi i umrla dvije godine kasnije, u 100. godini. Prema drugoj, još nevjerovatnijoj verziji, kako piše srbijanski Alo, iz zatvora su je pustili njemački okupatori 1941., nakon čega je umrla u svojoj kući u 104. godini.

Baba Anujka živjela je na velikom imanju u selu Vladimirovcu između gradova Vršca i Pančeva. Prema nekim izvorima, rodila se u Rumuniji, u porodici bogatog stočara, 1837. ili 1838. godine, da bi se kao dijete s porodicom preselila u Vladimirovac u srpsko-mađarsko-rumunjskoj pokrajini Banat, tadašnjoj Vojnoj krajini Habsburške monarhije, piše Index.hr.

Glavni izvor podataka o njenom životu i djelu je knjiga profesora hemije Šimona Đarmatija, Baba Anujka - vračara iz Vladimirovca, koja je objavljena 2007. i tako spasila ovu mračnu priču od zaborava.

Arsen, živa, mišomor...

Na svom suđenju baba Anujka je ispričala kako ju je kad je imala 20 godina zaveo austrijski časnik koji ju je zarazio sifilisom. Nakon toga se, slomljena srca, povukla u osamu i posvetila proučavanju medicine, konvencionalne i narodne. Njen otac je dogovorio da se uda za bogatog seljaka Pištova u Vladimirovcu, mnogo starijeg od nje. U 20 godina braka rodila mu je jedanaestero djece, no čak je desetero umrlo. Nakon što joj je suprug umro u pedesetim godinama, izgradila je svojevrsni laboratorij u jednom krilu kuće i pokrenula svoj mračni zanat.

Školovala se u internatu gdje je primijećeno da mjesečari, što se u to vrijeme shvaćalo kao obilježje osobe koja vrača, ali i drugih osoba koje imaju tobožnje natprirodne moći.

Strašni zločini - undefined

Foto: Wikimedia Commons: Strašni zločini

Anujka je zaista postala vračara koja je svojim mušterijama prodavala svoju "bajanu vodicu", odnosno "čudotvorne" napitke za rješavanje bračnih, imovinskih i drugih problema. No po svemu sudeći, mušterije su pod rješenjem svog problema podrazumijevale likvidaciju osobe koja im predstavlja problem ili im se zbog nečega zamjerila, a ova vračara im je spremno pružala tu jezivu uslugu.

Glavni sastojci njene "bajane vodice" bili su smrtonosni otrovi kao što su arsen, živa, mišomor ili biljka tatula, poznata i kao kužnjak ili đavolja trava.

"To je na prvi pogled bila jedna simpatična starica, a na drugi, treći i peti pogled bila je opasna trovačica i vračara. Vrlo često ona svoje žrtve nije ni poznavala. Ona je s druge strane smatrala da zapravo pomaže ljudima da riješe svoje probleme", piše Đarmati u svojoj knjizi.

Đarmati u razgovoru za Telegraf kaže da je ova plaćena trovačica, kada bi joj mušterija došla s problemom, ona prvo pitala "koliko je težak taj problem". Pritom je zapravo mislila na tjelesnu težinu osobe, kako bi mogla tačno dozirati otrov u svojoj "vodici". Na temelju toga mogla je tačno predvidjeti i za koliko dana će osoba koja popije njenu "vodicu" podlegnuti otrovu.

"Nakon osmog dana više nećete imati problem", dala bi do znanja mušterijama, naplaćujući svoj ubojiti napitak od dvije do 5 hiljada tadašnjih dinara.

Đarmati navodi kako je ova trovačica imala i svoju pomoćnicu, Ljubinku Milanov: "Ona je osluškivala, posebno uvečer kad žene odu na bunar, tada prepričavaju svoje tajne i iz spavaćih soba i iz obitelji i tako dalje. I ne samo svoje tajne, nego kako ukazuju na nešto što se događa u nekim drugim kućama. I onda je ona osluškivala to i samo im je na neki način dala znak: 'A što ne odete kod babe Anujke?' Ona je izigravala nezainteresiranu osobu, ali je babi Anujki sve prenosila. Tako da kad su se oni pojavili kod babe Anujke, ona je već znala sve o njihovim problemima."

Ipak, nije svaki njen napitak bio namijenjen za ubijanje. Neke su mušterije htjele izvući članove svoje porodice od vojne obaveze pa bi im baba Anujka u tom slučaju dala blažu verziju otrova, namijenjenog da ih učini samo trenutno nesposobnima za vojsku. Isto tako, neki su dolazili kako bi im prorekla budućnost, uključujući bogate i moćne pojedince koji su čuli za nju.

Više o ovome pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije