Čudovište na Netflixu: Novu seriju o zloglasnom serijskom ubici mnogi nisu mogli pogledati do kraja

1
L. R.
Čudovište na Netflixu: Novu seriju o zloglasnom serijskom ubici mnogi nisu mogli pogledati do kraja
Foto: IMDb / Evan Peters (glumac) i Jeffrey Dahmer (ubica)

Monster: The Jeffrey Dahmer Story (Čudovište: Priča o Jeffreyu Dahmeru) u roku od nekoliko dana postala je najgledanija serija na Netflixu.

Serija kroz deset epizoda prati priču jednog od najokrutnijih serijskih ubica u historiji.

Na IMDB-u ima izrazito visoku ocjenu od 8,7, dok na Rotten Tomatoes možemo vidjeti i koliko je serija podijelila kritičare (50%) i gledatelje (80%). Kritičari, naime, smatraju da se nije smjelo dati ovoliko pažnje počinjenim zločinima, dok su gledatelji fascinirani glumom glavnog glumca, ali i širom pričom o tome šta je sve pratilo ove zločine.

Izvoz električne energije iz BiH manji za 52,7 posto u odnosu na isti period 2023.: Zašto?

Izvoz električne energije iz BiH manji za 52,7 posto u odnosu na isti period 2023.: Zašto?

"Nije tačno da glorificira Dahmera. Ovdje vidimo priču o žrtvama i osjećate teror koji su prošle. Gledao sam samo dvije epizode i osjećam veliku tjeskobu. Iskreno, jako je ovo teško gledati. No, glumačke vještine Evana Petersa u ovome su s nekog drugog svijeta", bilježi Variety.

Uloga monstruma pripala je mladom glumcu Evanu Petersu, koji je za svoj rad pobrao jako dobre kritike. Petersa smo gledali i u prethodnim serijama koje potpisuje Ryan Murphy, a njihova prethodno najpoznatija saradnja bila je u seriji American Horror Story.

Jeffrey Dahmer, inače, optužen je da je ubio 17 mladića, uglavnom tamnoputih homoseksualaca. Njihova tijela je komadao, bušio njihove glave u koje je sipao LSD u pokušaju da ih napravi 'živim zombijima', seksualno zlostavljao i tijela i dijelove tijela... 

Mnogi zločini kao i mjesta na kojima su počinjeni prikazani su detaljno, te su gledatelji upozoreni da obrate pažnju na svoje mentalno zdravlje nakon gledanja iste. 

"Volim horor filmove i ne smetaju mi strašni prizori i scene. Ali, ovo je drugačije. Ugasio sam nakon 20 minuta jer nisam mogao dalje... ne znam da li je to što sam tamnoputi muškarac, ali je svih 20 minuta moja koža bila naježena", napisao je jedan gledatelj, dok je drugi poručio: 

"Ova energija, mrak, tama... obuzme vas samo od gledanja. Dlake na vratu su mi bile sve vrijeme nakostriješene. Ugasio sam seriju nakon prvih par epizoda."

I, zaista. Serija je ovo o kojoj ćete dugo razmišljati.

Ne samo zbog Dahmerovih zločina, već i zbog žrtvi kojima je zapravo serija posvećena, ali i o užasima rasizma u SAD-u zbog čega su policajci jednu žrtvu koja je uspjela pobjeći, vjerovali ili ne, vratili serijskom ubici! Riječ je, pritom, bila o maloljetnom dječaku, migrantu. I da, policajci su bili tek kratko suspendovani zbog ovog užasa - a, nastavili su anonimno zlostavljati njegovu obitelj nakon svega.

Tu je i priča o Dahmerovoj susjedi (koju je briljantno odglumila Niecy Nash)  koja je godinama upozoravala policiju na njegove zločine, no tamnoputoj Afroamerikanki nisu vjerovali... 

Jeffrey Dahmer osuđen je na 15 doživotnih kazni 1992. godine. Osuđen je zbog ubistva i komadanja tijela 15 mladića i dječaka tokom 70-ih, 80-ih i 90-ih godina prošlog vijeka. Krajem 1994. godine u zatvoru ga je metalnom šipkom nasmrt premlatio tamnoputi osuđenik Christopher Scarver

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije