Od Djeda Mraza iz trgovačkog centra do serijskog ubice: Dijelove tijela žrtava skrivao u saksijama

3
Radiosarajevo.ba
Od Djeda Mraza iz trgovačkog centra do serijskog ubice: Dijelove tijela žrtava skrivao u saksijama
FOTO: Društvene mreže / Bruce McArthur

Dokumentarna serija Djed Mraz: Serijski ubica istražuje slučaj Brucea McArthura, kanadskog vrtlara koji je također radio kao Djed Mraz u trgovačkom centru.

McArthur je ubio osam muškaraca između 2010. i 2017. Na kraju je uhapšen tokom operacije policije u Torontu, a istražitelji su pronašli dijelove tijela njegovih žrtava skrivenih u posudama s biljkama u vrtu u predgrađu gdje je radio, piše BBC.

Na suđenju se 67-godišnjak izjasnio krivim za ubojstva po osam tačaka optužnice.  Njegove žrtve su bili Selim Esen, Andrew Kinsman, Majeed Kayhan, Dean Lisowick, Kirushna Kumar Kanagaratnam, Abdulbasir Faizi, Skandaraj Navaratnam i Soroush Mahmudi. Većina je imala veze s kvartom Toronto Gay Village - a većina su bili ljudi bliskoistočnog ili južnoazijskog porijekla.

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

Glumci i glumice koji su imali psihičkih poteškoća nakon uloga ubica i demonskih likova

Glumci i glumice koji su imali psihičkih poteškoća nakon uloga ubica i demonskih likova

Ali budući da je McArthur priznao krivnju na suđenju, veliki dio dokaza o slučaju nije saslušan na sudu. Za dokumentarnu seriju novinar BBC-ja Mobeen Azhar otputovao je u Toronto kako bi saznao kako je McArthur tokom sedam godina ubio osam ljudi.

"Tamo sam razgovarao s ljudima koji su poznavali McArthura, porodicama i prijateljima njegovih žrtava i detektivom koji je sumnjao da policija ima posla sa serijskim ubicom mnogo godina prije nego što je konačno uhvaćen", kaže Azhar.

Mnogi od muškaraca koje je ubio McArthur nisu uvijek bili iskreni o tome s kim su imali seksualne odnose zbog njihove vjere.

"Dok sam snimao ovu dokumentarnu seriju, otkrio sam da ih je to učinilo ranjivima. Krishna Kumar Kanagaratnam, na primjer, namjerno je živio u sjeni jer je njegov zahtjev za azilom nakon bijega iz Šri Lanke odbijen. Nikada nije prijavljen kao nestao jer su se njegovi prijatelji i porodica bojali da bi podizanje uzbune moglo dovesti Krishnu u nevolju.

Gdje je Emanuela Orlandi? Novi dokumentarac na Netflixu je strašna priča o misteriji u Vatikanu

Gdje je Emanuela Orlandi? Novi dokumentarac na Netflixu je strašna priča o misteriji u Vatikanu

Druga žrtva, Abdulbasir Faizi, bio je afganistanskog porijekla i došao je u Kanadu kao imigrant. Živio je sa ženom i djecom i većinu vremena provodio radeći u tvornici. U noći kada je nestao, posjetio je burger bar u Gay Villageu u Torontu, kao i gay saunu. Kaže se da je Abdulbasirova supruga bila "stvarno šokirana" kada su joj rekli za njegovo kretanje one noći kada je posljednji put viđen.

"Poput mnogih muškaraca na koje je McArthur ciljao, Abdulbasir je imao tajni život", piše Azhar za BBC. Danas se mnogi članovi afganistanske zajednice u Torontu još uvijek boje javno govoriti o tome što se dogodilo Abdulbasiru i drugim afganistanskim Kanađanima koje je ubio McArthur.

Razgovarajući s porodicama i prijateljima nekih žrtava Azhar je otkrio da se to djelimično svodi na tabue oko seksa i seksualnosti. Majeed Kayhan živio je blizu četvrti Church Street u Torontu, u blizini Gay Villagea.

Tamo se preselio nakon što je prekinuo sa suprugom od koje se na kraju i razveo. Njegovi prijatelji homoseksualci su ga zvali "Hameed" i prema njima je bio u vezi s muškarcem koji je Majeedovoj porodici bio poznat kao njegov "cimer". Majeedov nećak Saber kaže da brak njegova ujaka nije uspio, ali je zadržao dobre odnose sa svojom djecom. Unatoč izvještajima o Majeedovoj vezi s muškarcem, njegova porodica kaže da nije bio homoseksualac.

Dahmer više nije najgledaniji na Netflixu: Na tronu je mračna serija snimljena po istinitom događaju

Dahmer više nije najgledaniji na Netflixu: Na tronu je mračna serija snimljena po istinitom događaju

Jedini koji je imao sreću pobjeći od McArthura bio je Sean Cribbin, koji ga je upoznao u julu 2017. Upoznali su se i razmijenili poruke online na aplikaciji za povezivanje, gdje je McArthur koristio korisničko ime "Silver Fox". Sean je otputovao u McArthurovu u Torontu gdje je plan bio da imaju seksualne odnose.

Ali Sean se onesvijestio nakon upotrebe Gamahidroksibutirata, sintetičke droge poznatije kao GHB. "Kad sam došao k sebi, vidio sam ga kako stoji i gleda u mene", ispričao je. Njihov susret se dogodio samo mjesec dana nakon što je McArthur ubio svoju osmu žrtvu.

Neko vrijeme nakon incidenta, detektiv je kontaktirao Seana i rekao da je njegova slika pronađena na McArthurovom računalu.

"Stavio bi mi kapuljaču na glavu i ljepljivu traku preko očiju. Držao je ruku iznad cijevi koja je bila uz moje grlo i snimio je fotografiju. To se dogodilo tijekom dvadeset minuta dok sam bio u nesvijesti”, ispričao je.

Netflix snimio dokumentarac o zatvoru u Zenici - britanski novinar proveo 7 dana sa zatvorenicima

Netflix snimio dokumentarac o zatvoru u Zenici - britanski novinar proveo 7 dana sa zatvorenicima

Sean uopće nije znao da fotografija postoji sve dok ga policija nije obavijestila. Policija je pronašla mape na McArthurovom tvrdom disku s fotografijama svakog od osam muškaraca koje je ubio. Sadržavale su više slika muškaraca prije i poslije smrti. Čini se da je slike čuvao kao suvenire. Baš kao i u mnogim svjetskim gradovima, u Torontu je ilegalna droga GHB ili "G" lako dostupna.

Neki koriste lijek tokom seksa. Nema okusa ni mirisa i lako može dovesti do nesvjestice. Povezuje se i sa silovanjem, pa čak i ubistvom. Poznato je da je McArthur koristio GHB s barem nekima od muškaraca.  

Diler GHB-a koji se predstavio kao "Joey" ispričao je kako je posjetio McArthurov dom kako bi uzeo drogu i imao seksualne odnose s njim.

"Imao je G za nas oboje. Počeo sam se osjećati stvarno jezivo. Postavljao mi je čudna pitanja poput: 'Jesam li bio blizak svojoj porodici? Imam li braću i sestre?', Gledajući unatrag, vjerojatno je gledao hoću li ikome nedostajati ako nestanem. Rekao sam mu da se ne osjećam dobro pa ću jednostavno otići. Izgledao mi je zao. Svaki put kad čujem njegovo ime, to je jezivo", ispričao je Kao i Sean Cribbin, Joey je preživio susret s McArthurom.

Osam ostalih nije. Kada je konačno uhvaćen, gay zajednica u Torontu digla se na noge zbog toga što je McArthur ubijao neotkriven sedam godina, a posebno jer je bio poznat policiji i znalo se za njegove s nekim žrtvama. Neovisna revizija postupanja policije u Torontu u slučajevima nestalih osoba pronašla je "ozbiljne nedostatke" u istrazi serijskih ubica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije