Netflix snimio dokumentarac o zatvoru u Zenici - britanski novinar proveo 7 dana sa zatvorenicima

11
L. R.
Netflix snimio dokumentarac o zatvoru u Zenici - britanski novinar proveo 7 dana sa zatvorenicima
Foto: Netflix / Mirza Hatić i Jasminko Jašarević

Zenički zatvor jedna je od glavnih priča nove sezone Netflixove serije Inside the World's Toughest Prisons (Unutar najopasnijih zatvora na svijetu, op.pr.).

Seriju vodi britanski novinar Raphael Rowe, koji je odslužio 12 godina zatvorske kazne za zločin koji nije počinio.

Kazneno-popravni zavod zatvorenog tipa (KPZ ZT) Zenica tako se našao u 'društvu' zatvora u Meksiku, Brazilu, Filipinima, Kolumbije, Poljske, Rumunije, Ukrajine, Južne Afrike, ali i Njemačke.

Čampara traži tematsku sjednicu Skupštine KS, uputio inicijativu: "Mora postojati odgovornost"

Čampara traži tematsku sjednicu Skupštine KS, uputio inicijativu: "Mora postojati odgovornost"

Dokumentarac počinje podsjećanjem na agresiju na Bosnu i Hercegovinu, uz navode kako su poslijeratni kriminal i korupcija kreirali mafiju, "a to je stvorilo jedan od najvećih europskih problema - trgovanje oružjem, drogom i ljudima", govori Rowe pa nastavlja:

"Bosna je uz bok Rusiji kao jedna od najgorih europskih zemalja po organiziranom kriminalu."

Rowe je u zatvoru proveo sedam dana, a na početku ističe kako je "zenički zatvor na strašnom glasu". 

Rowe u ovoj dokumentarnoj seriji u zatvorima boravi kao jedan od zatvorenika, a u ćeliji prvi dan saznaje da su mu cimeri Elvis (osuđen za ubistvo i organizirani kriminal), Eldin (osuđen za prevaru, pranje novca i nelegalnu trgovinu oružjem) te samozatajni Muharem, o čijim zločinima nećemo saznati.

"Ne granaj rukama dok sa mnom razgovaraš. Ja ne dozvoljavam", jedna je od prvih rečenica koje će mu reći Elvis. 

Rowe i Elvis će poslije 'popraviti' odnos, a saznat ćemo da je u zeničkom zatvoru i njegov brat Samir.

Eldin će za sebe reći da su on i otac u ratu bili u koncentracionom logoru, poslije rata je radio za EUPM, a onda, tri sedmice prije vjenčanja, pijani vozač ubio je ženu s kojom se trebao vjenčati. Kaže da je nakon toga "pukao".

Novinar će pričati i s čuvarem Borisom Skokom koji je u KPZ-u dulje od 15 godina, a posebno ga je zanimalo koliko je realna 'reformacija' zatvorenika u osobe koje se ne bave kriminalom.

U dokumentarcu se pojavljuje i Mirza Hatić, "osoba od ranije poznata" i policiji i bh. javnosti, danas bivši osuđenik koji je aktivan na društvenim mrežama.

"Kakva droga, fuj. Samo reket", reći će Hatić britanskom novinaru. "Ima tu stvari i za koje sam osuđen, i za koje nisam osuđen. Takav sam kakav sam. Nikad se neću promijeniti."

Rowe će razgovarati i s Jasminkom Jašarevićem. Hercegovina i danas pamti dobro zločine koje je počinio: Kantonalni sud u Mostaru za ubistva Ramize Rahimić i poznatog fotografa Ante Točne Borasa 2005. osudio ga je na 42 godine zatvora.

Kaže da je osim njih dvoje ubio još dvije osobe... Jašarević je otkrio i neke posebne detalje o ubistvu Borasa.

Dokumentarac možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije