Gdje je Emanuela Orlandi? Novi dokumentarac na Netflixu je strašna priča o misteriji u Vatikanu

1
Radiosarajevo.ba
Gdje je Emanuela Orlandi? Novi dokumentarac na Netflixu je strašna priča o misteriji u Vatikanu
Foto: Netflix / Gdje je nestala Emanuela Orlandi?

Vatican Girl najnovija je dokumentarna serija o istinitom zločinu koja je stigla na Netflix, istražujući neriješeni nestanak djevojčice Emanuele Orlandi.

Orlandi je nestala prije 39 godina, 22. juna 1983. - nikad se nije vratila kući s časa flaute u Rimu. Njen nestanak izazvao je veliku medijsku pomamu u Italiji, a slučaj je sad ponovo vraćen u centar pažnje zahvaljujući Netflixovoj seriji

Četverodijelna serija Marka Lewisa, redatelja također sjajnog Netflixovog krimi dokumentarca Don't fu*k with cats, istražuje brojne teorije zavjere koje okružuju slučaj. Je li Vatikan bio umiješan? Je li papa znao? Je li to bio organizirani kriminal? Bande? Terorizam?

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dahmer više nije najgledaniji na Netflixu: Na tronu je mračna serija snimljena po istinitom događaju

Dahmer više nije najgledaniji na Netflixu: Na tronu je mračna serija snimljena po istinitom događaju

Šta se dogodilo Emanueli Orlandi?

U srijedu, 22. juna 1983, 15-godišnja Emanuela Orlandi napustila je svoj dom u Vatikanu, Italija, kako bi pohađala čas flaute u srednjoj muzičkoj školi u Rimu. Nakon toga se trebala naći sa sestrom i prijateljima, ali se nije pojavila. Oko 21.30 njeni roditelji i porodica počeli su se brinuti i kreću u potragu.

Nažalost, Orlandi od tada nikada nije viđena i slučaj je i danas neriješen.

Navodna umiješanost Vatikana

U Netflixovoj seriji, teorija da bi Vatikan mogao biti umiješan u njen nestanak vrlo je detaljno istražena.

Njen brat Pietro Orlandi tvrdi da je vatikanska elita jedina koja zna istinu o tome šta se dogodilo njegovoj mlađoj sestri, a redatelj Mark Lewis i talijanski novinar Purgatori teoretiziraju da je netko uzeo Orlandi da ucjenjuje Vatikan. S tvrdnjom Pietra Orlandija saglasni su svi sagovornici redatelja u filmu. 

Otac Gabriele Amorth, 85-godišnji svećenik i glavni egzorcist Vatikana, ustvrdio je još u maju 2012. da ju je oteo pripadnik vatikanske policije radi seksualnih zabava, javio je Huffington Post. Također je rekao da je Orlandi ubijena te da su u to umiješani službenici strane ambasade.

Netflix snimio dokumentarac o zatvoru u Zenici - britanski novinar proveo 7 dana sa zatvorenicima

Netflix snimio dokumentarac o zatvoru u Zenici - britanski novinar proveo 7 dana sa zatvorenicima

Emanuelina prijateljica iz djetinjstva kazala je u seriji na Netflixu da je Orlandi navodno seksualno napastvovao "neko blizak papi" nekoliko sedmica prije nego što je nestala.

Nakon što se Orlandi povjerila svjedokinji o neprimjerenom ponašanju, ona je nekoliko dana kasnije nestala.

Vatican Girl istražuje teoriju i da je Orlandi možda zbog toga poslan u londonski samostan. Čini se da je procurio vatikanski dosje koji pokazuje troškove vezane uz Orlandijev boravak u londonskom samostanu više od 14 godina.

Preokreti

Više od 30 godina Vatikan se suočavao s optužbama talijanskih vlasti da ne surađuje u potpunosti s njihovim istragama. Peticija upućena papi Benediktu XVI. kojom se traži vatikanska istraga o Orlandijevu nestanku, s više od 100.000 potpisa, nije dobila odgovor, izvijestio je The Toronto Star 2014. godine.

Detalje i šokantne preokrete pogledajte u dokumentarcu Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi, koji se može streamati Netflixu.

Emanuela Orlandi do danas je jedina državljanka Vatikana koja je proglašena nestalom osobm.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije