Sočna baklava sa mlijekom: Recept koji će vas oduševiti

1
Radiosarajevo.ba
Sočna baklava sa mlijekom: Recept koji će vas oduševiti
Foto: Printscreen/YouTube / Baklava

Baklava pripremljena ovim načinom je prava poslastica koja spaja bogatstvo tradicionalnih okusa s kremastom i sočnom teksturom.

Ova baklava je prava uživancija koja će oduševiti svakog ljubitelja tradicionalnih slastica, bilo da je pripremate za posebne prilike ili svakodnevne užitke.

Sastojci:

Za baklavu:

Dan kad se Grbavica vratila svom Sarajevu: Prošlo je 29 godina od reintegracije

Dan kad se Grbavica vratila svom Sarajevu: Prošlo je 29 godina od reintegracije

  • Kore za pitu 500 g
  • Orasi 250 g
  • Puter 200 g
  • Šećer 100 g
  • Cimet 2 kašike

Sirup:

  • Šećer 200 g
  • Voda 200 ml
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika meda

Preliv:

  • Mlijeko 500 ml
  • Šećer 100 g
  • Vanilin šećer 1 kesica
Kad ste ga zadnji put jeli? Pripremite turski klasik na ovaj način i učinite ga još ukusnijim

Kad ste ga zadnji put jeli? Pripremite turski klasik na ovaj način i učinite ga još ukusnijim

Priprema: 

Zagrijati rernu na 180°C. Pomiješajte orahe, šećer i cimet u jednoj posudi. Namažite tepsiju otopljenim puterom. Postavite prvu koru u tepsiju i premažite otopljenim puterom. Ponovite postupak sa četiri kore. Pospite mješavinu oraha preko petih kora, pa dodajte još jednu koru i premažite puterom.

Nastavite slagati kore i orahe naizmjenično dok ne potrošite sastojke, završavajući sa četiri kore premazane puterom. Isjeckajte baklavu oštrim nožem isjecite baklavu na trouglaste ili kvadratne komade. Pecite u zagrijanoj rerni oko 30-40 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđa i hrskava.
Dok se baklava peče, u šerpi pomješajte šećer, vodu, limunov sok i med.

Pustite da provri, smanjite vatru i kuhajte još deset minuta dok sirup ne postane gust. Kada je baklava gotova, odmah je prelijte vrućim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi. U šerpi zagrjati mlijeko, šećer i vanilin šećer dok ne provri i šećer se ne rastopi.

Skinite sa vatre. Hladnu baklavu prelijte toplim mlijekom. Ostavite da se baklava dobro natopi i upije mleko, najbolje preko noći. Baklavu poslužite ohlađenu i uživajte u bogatom ukusu ove kremaste poslastice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije