Snižava holesterol u krvi: Namirnica koju ima svako kućanstvo je pravo zlato za zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Snižava holesterol u krvi: Namirnica koju ima svako kućanstvo je pravo zlato za zdravlje
Foto: Pexels / Ilustracija

Zbog brojnih dobrobiti koje ima na zdravlje organizma, ovu namirnicu smatraju čudotvornom.

Kiseli kupus obiluje vitaminom C koji je važan antioksidans, a sadrži i puno kalcija, kalija, željeza i vitamina B kompleksa.

Fermentacijom kupusa stvara se i vitamin B12 koji se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porijekla, zbog čega se kiseli kupus posebno preporučuje veganima i vegetarijancima.

Nesvakidašnja situacija: U Neumu ulovljen morski pas modrulj

Nesvakidašnja situacija: U Neumu ulovljen morski pas modrulj

Kiseli kupus prirodni je izvor probiotičkih bakterija koje jačaju naš imuni sistem. Zbog tako dobre ravnoteže mikroorganizama ova se namirnica uvijek preporučuje kod nekih bolesti uzrokovanih poremećajem ravnoteže crijevne flore, posebno nakon terapije antibioticima.

Također se preporučuje za snižavanje lošeg holesterola u krvi, za ubrzavanje metabolizma, te za poboljšanje raspoloženja.

Jednostavan način kako ubrzati kiseljenje kupusa kod kuće

Jednostavan način kako ubrzati kiseljenje kupusa kod kuće

Kiseli kupus je niskokaloričan, sadrži samo 25 kalorija na 100 grama, pa se preporučuje tokom dijeta. Dobar je i za anemične osobe jer je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom. Osobama koje pate od visokog krvnog pritiska savjetuje se da ne konzumiraju više od jedne porcije dnevno jer je fermentirani kupus pun natrija.

Sok od kupusa i bijelog luka za snižavanje holesterola

Dragocjena je i tekućina dobivena kiseljenjem kupusa jer ublažava žestinu tegoba. Rasol ubrzava probavu pa je čest dodatak prehrani osoba koje žele smršati. Pomaže i kod zatvora jer pospješuje probavu i tako djeluje kao blagi laksativ. Morate paziti na količinu soka od kiselog kupusa koju pijete, jer previše može uzrokovati proljev.

Kiseli kupus

Sastojci

  • pola glavice kiselog kupusa
  • 2 češnja bijelog luka
  • 100 ml vode

Priprema

Kiseli kupus staviti u blender i dodati bijeli luk i vodu. Svako jutro popijte jednu šoljicu ovog soka, piše Lepa&Srećna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije