Sitno, a moćno: Zašto je susam više od ukrasa na pecivu

Radiosarajevo.ba
Sitno, a moćno: Zašto je susam više od ukrasa na pecivu
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Susam svakako zaslužuje biti rame uz rame s bijelim lukom, medom, kurkumom i drugim super-namirnicama.

Pristupačan je pa nema razloga da ga se ne uvrsti u svakodnevnu prehranu jer može spriječiti razne bolesti. Posljednjih godina njegove sjemenke i ulje su predmet mnogih istraživanja.

Donosimo vam neke od najistaknutijih svojstava susama.

Posuto po kiflicama, pogačicama, jedno tako moćno zrnce, potpuno nezasluženo često je samo ukras. Susam posut po bijelom pecivu je jedina dobra stvar tog peciva. Kažu da je to začin za sve uzraste.

Postojbina mu je Azija. Od davnina ga smatraju ljekovitom hranom i namirnicom koja usporava starenje. To je jedna od najstarijih i najzdravijih kultiviranih biljaka. Njegovo se ulje koristi čak 5.000 godina.

Sastav

Po sastavu, više od polovice su masnoće. Vrlo je malo zasićenih, dok prevladavaju nezasićene masne kiseline oleinska i linolna. Petinu čine proteini visoke biološke vrijednosti.

Vitamini i minerali

Od vitamina, tu su: A, B1, B6, E (zaslužan za sprječavanje prijevremenog nastanka bora i starenja kože). Minerali su sljedeći: bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezij (snižava arterijski tlak i sprječava napade migrene), cink (bitan za održavanje plodnosti kod muškaraca; potiče zacjeljivanje rana i liječi nepravilnosti na koži). Kalcij i željezo naš organizam može vrlo fino da “izvuče” iz susama.

Snižava loš kolesterol i dobar za dijabetičare

Tu su još i prehrambena vlakna i fitosteroli, biljni sastojci koji su po kemijskoj strukturi slični kolesterolu. Oni ometaju apsorpciju kolesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. To su lignani – sezamin i sezamolin. Oni također utiču na snižavanje povišenog arterijskog pritiska.

Smanjuje se i lipidna peroksidacija, čija je jedna od najtežih posljedica nastanak kancerogenih stanica. Kao fitoestrogeni ublažavaju i tegobe uzrokovane menopauzom. Susam poboljšava djelotvornost glibenklamid, lijekova za liječenje šećerne bolesti, piše Namirnice.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije