Šest načina da ublažite simptome atopijskog dermatitisa

0
Radiosarajevo.ba
Šest načina da ublažite simptome atopijskog dermatitisa
Pixabay / Ilustracija

Obilježen svrbežom te suhom i upaljenom kožom, život s ekcemom često zna biti frustrirajući.

Ovih šest dodataka prehrani mogu vam uveliko pomoći u smanjenju simptoma. Ekcem, poznat i kao atopijski dermatitis, uobičajeno je stanje koje pogađa mnoge, a problemi se pojačavaju posebno tokom hladnog i suhog vremena.

U nastavku pročitajte koji dodaci prehrani mogu pomoći u smanjenju simptoma ekcema.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Riblje ulje

Pomaže u povećanju unosa omega-3 masnih kiselina korisnih za srce, a podržavaju i zdravlje kože zbog svojih snažnih protuupalnih svojstava.

Postoje neki dokazi da masne kiseline mogu potisnuti aktivnost imunoloških stanica koje izazivaju ekcem.

Manjak sunca nije problem: Evo kako zimi održati 'zalihe' vitamina D u organizmu

Manjak sunca nije problem: Evo kako zimi održati 'zalihe' vitamina D u organizmu

Iako su rezultati istraživanja mješoviti, nekoliko je studija otkrilo vezu između dodataka ribljeg ulja i smanjenja simptoma ekcema.

Vitamin D

Naša koža, kada je izložena suncu, proizvodi vitamin D. Vitamin D također se prirodno nalazi u nekoliko namirnica i široko je dostupan kao dodatak. Neka istraživanja pokazuju da vitamin D može pomoći u liječenju ekcema.

Jedan pregled studija zaključio je da je suplementacija vitaminom D učinkovitija u smanjenju ozbiljnosti simptoma ekcema od placeba.

Drugi pregled studije povezao je niže razine vitamina D s povećanom težinom ekcema kod djece. Brojne studije su pokazale da suplementacija vitaminom D smanjuje simptome ekcema.

Vitamin E

Vitamin E je bitan mikronutrijent u raznim proizvodima za njegu kože. Osim njegove sposobnosti da zaštiti kožu od oksidativnog stresa, neke su studije otkrile da može pomoći u smanjenju simptoma ekcema.

Nedavni pregled također je zaključio da se dnevna doza do 600 IU vitamina E smatra sigurnom i može koristiti zdravlju kože.

Ilustracija

Cink

Ovaj važan mineral igra ključnu ulogu u zdravlju kože. Nekoliko studija sugeriše da bi mogao pomoći u liječenju upalnih stanja kože, uključujući akne i ekceme. Jedna recenzija 16 studija također povezuje niske razine cinka s većim izgledima za ekcem.

Cink se nalazi u mnogim izvorima hrane, uključujući meso, plodove mora, mliječne proizvode i mahunarke, a većina ljudi može zadovoljiti svoje potrebe pridržavajući se zdrave, dobro zaokružene prehrane.

Melatonin

Iako je melatonin najpoznatiji kao dodatak za dobar san, on također može pomoći u liječenju ekcema.

Istraživanje pokazuje da melatonin može djelovati kao antioksidans, smanjiti razine specifičnih markera upale i spriječiti razvoj ekcema.

Imate neujednačen ten i muče vas pigmentacijske mrlje? Ovo je rješenje

Imate neujednačen ten i muče vas pigmentacijske mrlje? Ovo je rješenje

Probiotici

Probiotici su korisne bakterije povezane s brojnim zdravstvenim dobrobitima. Iako su istraživanja pokazala mješovite rezultate, neke studije sugerišu da probiotici mogu pomoći u smanjenju simptoma ekcema.

Jedno istraživanje je pokazalo da je kod dojenčadi koja su primala probiotike bila manja vjerovatnoća da će razviti ekcem od one u kontrolnoj skupini. S druge strane, jedna recenzija od 39 studija zaključila je da probiotici nisu značajno utjecali na simptome ili kvalitetu života kod osoba s ekcemom, piše Ordinacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije