Savršen doručak: Kiflice mekane kao duša koje će obradovati vašu porodicu

0
Radiosarajevo.ba
Savršen doručak: Kiflice mekane kao duša koje će obradovati vašu porodicu
FOTO: Coolinarika / Kiflice

Ko ne voli miris svježe pečenih kiflica koje se tope u ustima? Ovaj recept za kiflice je prava poslastica koja će vas osvojiti na prvi zalogaj. Sa mekom teksturom i bogatim, bogatim ukusom, ove kiflice su idealne za svaku priliku – bilo da ih poslužujete za doručak, užinu ili čak kao pratnju uz supu ili salatu.

Tajna njihove sočnosti leži u jednostavnom, ali savršenom tijestu koji se lako priprema, a rezultat je prosto fantastičan. Premazane istopljenim margarinom, premazane jajetom i posute susamom, ovi mali obroci će zasigurno postati omiljena poslastica u vašoj kuhinji.

Spremite se da oduševite sebe i svoje najbliže.

BHmeteo: Spremite lopate, sanke i zimsku opremu, a evo u kojim dijelovima BiH će vladati nevrijeme

BHmeteo: Spremite lopate, sanke i zimsku opremu, a evo u kojim dijelovima BiH će vladati nevrijeme

Sastojci

Za tijesto:

  • 1,1 kg brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 300 ml ulja
  • 2 jajeta
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 50 g svježeg kvasca

Za premaz:

  • 1 jaje
  • 1 margarin
  • susam

Priprema

  • U mlako mlijeko stavite kvasac, prstohvat soli i šećera, ostaviti da nadođe. U činiju sjedinite ulje, jaja, šećer, so, a onda dodajte mlijeko sa nadošlim kvascem. Brašnom zamijesite tijesto. Ostaviti 30-tak minuta na toplom mjestu da nadođe.
  • Nadošlo tijesto podijelite na tri dijela, svaki dio posebno razvucite oklagijom u krug prečnika 45 cm. Sa nožem isijecite na dvanaest jednakih dijelova ili 16, ako želite manje kiflice.
    50 g od margarina istopite i uz pomoć četkice premažite svaki trougao, a onda urolajte kiflice.
  • Slažite na pleh na koji ste prethodno izrendali margarin (oko 75 g) i ostavite 30-tak minuta na toplom mjestu.
  • Kiflice premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Po želji na svaku kiflicu možete dodati po kockicu margarina i malo krupne soli.
  • Pecite kiflice u zagrijanoj rerni na 200 C, oko 18-20 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije