Slavni chef otkrio trikove: Kako da vam sarma bude ukusna i sočna kao nikad prije

1
Radiosarajevo.ba
Slavni chef otkrio trikove: Kako da vam sarma bude ukusna i sočna kao nikad prije
FOTO: Coolinarika / Ilustracija

Uskoro nam stiže vrijeme blagdana, kada na našim trpezama svečarsko mjesto zauzima kraljica praznične kuhinje, njeno veličanstvo sarma.

Kako biste bili spremni napraviti najmirisniju i najukusniju, dijelimo s vama trikove za pripremu savršene sarme koje je slavni hrvatski chef Berislav Lacković svojevremeno otkrio za medije u susjedstvu.

"U smjesu za sarmu uvijek dodajte nešto suhog mesa, sarma će dobiti finiji okus, ali ipak morate pripaziti da zbog suhog mesa ne bude prežestoka", kazao je chef.

Saša Magazinović: 'Danas smo nakon velikih opstrukcija potpisali ugovor. Kupljeno je oružje'

Saša Magazinović: 'Danas smo nakon velikih opstrukcija potpisali ugovor. Kupljeno je oružje'

Dodao je i bonus tip za suho meso: "Kada se odlučite stavite suho meso u sarmu, obavezno ga prije prokuhajte." Osim toga, jako je bitno da kiseli kupus prije pripreme isperete kako sarma ne bi bila prežestoka. Kada su sve pripreme obavljene i luk je prodinstan, potrebno je sve sastojke zamiješati i sada možete krenuti s rolanjem sarmi. Uzmite dio smjese, oblikujte i položi u list kupusa. Meso nježno zarolajte u kupus i na kraju presavijte rubove, kako bi smjesa za vrijeme kuhanja ostala unutar lista.

"Na dno lonca, prije slaganja sarmi, stavite dio isjeckanog kupusa. Kada iskoristite cijelu smjesu i napunite lonac sarmama, na vrh stavite ostatak isjeckanog kupusa. Sarme sada možete staviti da se kuhaju i nakon otprilike sat i pol sarma je gotova i uživanje može početi. Na kraju možeš 'zapržiti' sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od rajčice", zadnji je korak chefa Berislava.

Sastojci:

  • 700 g junetine
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 100 grama suhog mesa
  • 100 g riže
  • pola glavice luka
  • 2 režnja bijelog luka
  • 1 mala kašika crvene paprike u prahu
  • 1 lovorov list
  • sol i biber po želji

Priprema:

Glavici kupusa odvojiti listove i izrezati korijen na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli. Bijeli luk i luk sitno isjeckati, suho meso izrezati na male kockice. Luk prodinstati na malo ulja.

U mljeveno meso dodati sol, biber, crvenu papriku, dinstani luk, suho meso i rižu te dobro promiješati, a po potrebi dodati malo vode. U listove kupusa zamotati smjesu i presaviti rubove. Ostatak kupusa narezati na rezance, složiti u lonac i uz malo vode (ovisno o tvrdoći mesa) sve zajedno kuhati sat i pol na laganoj vatri.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije