Slavni chef otkrio trikove: Kako da vam sarma bude ukusna i sočna kao nikad prije
Uskoro nam stiže vrijeme blagdana, kada na našim trpezama svečarsko mjesto zauzima kraljica praznične kuhinje, njeno veličanstvo sarma.
Kako biste bili spremni napraviti najmirisniju i najukusniju, dijelimo s vama trikove za pripremu savršene sarme koje je slavni hrvatski chef Berislav Lacković svojevremeno otkrio za medije u susjedstvu.
"U smjesu za sarmu uvijek dodajte nešto suhog mesa, sarma će dobiti finiji okus, ali ipak morate pripaziti da zbog suhog mesa ne bude prežestoka", kazao je chef.
Brza reakcija spasila život: GSS Cazin iz nabujale Une spasio ribolovca
Dodao je i bonus tip za suho meso: "Kada se odlučite stavite suho meso u sarmu, obavezno ga prije prokuhajte." Osim toga, jako je bitno da kiseli kupus prije pripreme isperete kako sarma ne bi bila prežestoka. Kada su sve pripreme obavljene i luk je prodinstan, potrebno je sve sastojke zamiješati i sada možete krenuti s rolanjem sarmi. Uzmite dio smjese, oblikujte i položi u list kupusa. Meso nježno zarolajte u kupus i na kraju presavijte rubove, kako bi smjesa za vrijeme kuhanja ostala unutar lista.
"Na dno lonca, prije slaganja sarmi, stavite dio isjeckanog kupusa. Kada iskoristite cijelu smjesu i napunite lonac sarmama, na vrh stavite ostatak isjeckanog kupusa. Sarme sada možete staviti da se kuhaju i nakon otprilike sat i pol sarma je gotova i uživanje može početi. Na kraju možeš 'zapržiti' sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od rajčice", zadnji je korak chefa Berislava.
Sastojci:
- 700 g junetine
- 1 glavica kiselog kupusa
- 100 grama suhog mesa
- 100 g riže
- pola glavice luka
- 2 režnja bijelog luka
- 1 mala kašika crvene paprike u prahu
- 1 lovorov list
- sol i biber po želji
Priprema:
Glavici kupusa odvojiti listove i izrezati korijen na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli. Bijeli luk i luk sitno isjeckati, suho meso izrezati na male kockice. Luk prodinstati na malo ulja.
U mljeveno meso dodati sol, biber, crvenu papriku, dinstani luk, suho meso i rižu te dobro promiješati, a po potrebi dodati malo vode. U listove kupusa zamotati smjesu i presaviti rubove. Ostatak kupusa narezati na rezance, složiti u lonac i uz malo vode (ovisno o tvrdoći mesa) sve zajedno kuhati sat i pol na laganoj vatri.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.