Savjet za još ukusniji krompir pire: Ako ga kuhate u vodi, to je velika greška!
Pire krompir je pravi klasik među prilozima.
Većina ga priprema tako da oguli krompir, skuha ga u vodi pa dobro zgnječi, nakon čega doda malo mlijeka, margarina, muškatnog oraščića, soli i papra.
To je osnovni recept.
Međutim, profesionalni kuhari tvrde kako uz pomoć jednostavnog trika pire može dobiti još bolju aromu.
Naime, krompir je poput spužve – upija tekućinu u kojoj se kuha, zbog čega se kasnije može lako zgnječiti u pire. Ali, voda ne daje pireu nikakvu aromu, stoga je najbolje krompir odmah skuhati u blago posoljenu mlijeku.
Tako će krompir odmah preuzeti dio arome i biti kremast.
Osim toga, tokom kuhanja dodajte malo gustina u mlijeko. Ako vam poslije bude trebalo još malo tekućine za pire, nećete morati dodavati hladno mlijeko iz hladnjaka, nego mješavinu mlijeka i gustina – to će zgusnuti i dodati aromu pireu, piše Net.hr.
Za još intenzivniji okus možete skuhati krompir u vrhnju za kuhanje i začiniti s malo češnjaka te svježim začinskim biljem (poput majčine dušice ili ružmarina).
Uživajte...
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.