Ručak gotov za pola sata: Donosimo vam recept za pikantno varivo od crvene leće

2
Radiosarajevo.ba
Ručak gotov za pola sata: Donosimo vam recept za pikantno varivo od crvene leće
Foto: Coolinarka / Crvena leća

Ovaj put donosimo vam sasvim jednostavan recept koji će vam uzeti samo 30 minuta za kuvanje i jednu jedinu šerpicu.

Važno je znati da se crvena leća brzo kuva i zbog toga bi trebalo paziti da se ne prekuva. Leća je slična pasulju, ali se daleko brže priprema, što joj daje prednost u kuhinji. U ovom receptu je egzotičniji način priipreme, malo drugačijeg, ali odličnog ukusa, piše Coolinarika.

Sastojci: 

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

  • 2-3 kašike kokosovog ulja
  • 1/2 manje glavice crnog luka
  • 2 čena bijelog luka
  • 1 kašika izrendanog sviježeg đumbira
  • 1 vrlo mala mrkva
  • 150 g crvene leće
  • 150 ml gustog soka od paradajza
  • 600 ml vode
  • 1 kaf. kaš. meda
  • 1 kaf. kaš. kurkume
  • 1 čili papričica ili komadić domaće ljute papričice
  • 1/2 kaf. kaš. korijandera u prahu ili u zrnu
  • 1 kaf. kaš. soli
  • prstohvat bibera
  • 2 kašike isjeckanog peršuna

Priprema: 

  • Na ambalaži za crvenu leću obično piše da se kuva 30 minuta i da nije potrebno natapanje. U tom slučaju, savjetuje se da se leća dobro pregleda, pa dobro ispere nekoliko puta.
  • Očistiti, oprati i isjeckati crni i beli luk. Očistiti i oprati mrkvu, pa je isjeckati na kockice. Očistiti komadić đumbira, pa ga izrendati "na sitno". Oprati i isjeckati peršun.
Tradicionalna receptura: Za današnji ručak pripremite gravče na tavče

Tradicionalna receptura: Za današnji ručak pripremite gravče na tavče

  • Na tihoj vatri zagrijati kokosovo ulje i dodati sitno isječen crni luk. Dinstati nekoliko minuta, pa dodati na kockice isečenu mrkvu i sitno isjeckan bijeli luk. Dinstati još nekoliko minuta, stalno mješajući.
  • Dodati izrendan đumbir i čili papričicu. Dodati sok od paradajza i sočivo. Sipati vodu i promiješati. U toku kuvanja sočivo će nabubriti i pokupiti vodu, pa je po malo dodavati ako jelo bude bilo pregusto.
Donosimo vam novi recept za ukusnu čorbu -  Da li ste čuli za žutu leću?

Donosimo vam novi recept za ukusnu čorbu - Da li ste čuli za žutu leću?

  • Začiniti medom, korijanderom, biberom i kurkumom. Kuvati varivo 30 minuta na tihoj vatri, pa ga posoliti, probati i dosoliti ukoliko bude bilo potrebno. Skloniti s vatre. Posuti isjeckanim peršunom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije