Tradicionalna receptura: Za današnji ručak pripremite gravče na tavče

1
Radiosarajevo.ba
Tradicionalna receptura: Za današnji ručak pripremite gravče na tavče
Foto: Coolinarka / Gravče na tavče

Gravče na tavče je tradicionalno makedonsko jelo koje se može naći u svim restoranima u širom svijeta. Jelo se poslužuje u tradicionalnim glinenim posudama. Gravče na tavče smatra se nacionalnim jelom Makedonije, a jedno od najpoznatijih je priprema na tetovski način.

Sastojci: 

500 gr crvenog luka
1 kg graha (tetovac)
1 kašika slatke crvene paprike
2 velike kašike koncentrata
1 feferon
voda od graha
2-3 čena bijelog luka
peršun nasjeckan po želji
200 gr naribane mrkve
1/2 male kašike crvene ljute paprike
150 gr nasjeckane slanine, rebarca u komadu ili suhog mesa
malo ulja
malo soli i bibera

Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina

Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina

Priprema:
 
1. Ako grah ne kuhate ili nemate vremena onda može i onaj iz konzerve. Ne bacajte vodu od graha jer će vam trebati umjesto zaprške.
2. Pripremite potrebne sastojke.

3. Luk nasjeckajte, mrkvu naribajte i to zdinstajte na ulju. Malo posoliti, i kasnije ako je potrebno. 

Naš prijedlog za današnji ručak: Grah za prste polizati

Naš prijedlog za današnji ručak: Grah za prste polizati

4. Dodajte slaninu narezanu na kockice ili ako imate rebarca ili suho meso dodat ćete kasnije nakon što ste ih posebno skuhali.
5. Dodati sitno nasjeckani bijeli luk, kratko dinstati i zatim dodati koncentrat, slatku i ljutu papriku. Kratko prodinstati na laganoj vatri.
6. U to ulijte vodu od graha i dodajte sjeckani peršin.
7. Umješajte lagano grah i maknite s vatre.

Kiseli kupus i grah - najbolje i najzdravije zimsko jelo

Kiseli kupus i grah - najbolje i najzdravije zimsko jelo

8. Prebacite to u posudu u kojoj ćete ga zapeći (tu imate i lufta dok ne dođu eventualni gosti).

9. Pecite u pećnici na 200°C nepokriveno oko 30 minuta ili do kad se ne pojavi lagana korica na grahu.

Posluživanje: 
Nakon pečenja ostavite da se malo ohladi. Servirajte mlako, piše Coolinarka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije