Recept za savršen doručak: Palačinke na malo drugačiji način, a svi će biti oduševljeni
![Recept za savršen doručak: Palačinke na malo drugačiji način, a svi će biti oduševljeni](https://storage.radiosarajevo.ba/article/486902/871x540/palacinke-recept-dorucak-pixabay-8mart23.jpg?v1678313606)
Ova smjesa za palačinke bit će nešto drugačija od one klasične koju najčešće pripremamo i to zbog korištenja mlaćenice (mješavina mlijeka i limunovog soka) i praška za pecivo.
Ove palačinke su nešto deblje, dok je unutrašnjost prozračna i mekana, pa teksturom podsjećaju na američke palačinke.
Napravite mlaćenicu
![Istraživački izvještaj: Trumpov saradnik koji uništava USAID tajno se sastao sa Dodikom 2018. godine](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579068/300x185/peter-marocco.jpg?v1739710697)
Istraživački izvještaj: Trumpov saradnik koji uništava USAID tajno se sastao sa Dodikom 2018. godine
Mlijeko stavite u manju posudu, dodajte limunov sok, promiješajte i pustite da odstoji 10 minuta.
Promiješajte suhe sastojke
Prosijajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol u posudi srednje veličine te promiješajte.
Promiješajte mokre sastojke
U smjesu s mlijekom i limunom dodajte jaje i ekstrakt vanilije pa umutite. Dodajte maslac i sve dobro promiješajte.
Sjedinite sastojke
Mokre sastojke dodajte suhima i kratko promiješajte da se svi sastojci spoje. Pazite da previše ne miješate smjesu kako bi gotove palačinke ostale mekane i prozračne. Dobivena smjesa za palačinke će biti mnogo gušća od one klasične.
Ispecite palačinke
Na srednje jakoj vatri zagrijte tavu za palačinke u koju ste stavili malo ulja. Palačinke bi trebale biti manje i deblje, a mjera neka vam bude pola grabilice. Svaku palačinku pecite dok ne poprimi zlatnu boju sa svake strane, minutu do dvije.
Poslužite uz nadjev ili voće po želji.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.