Donosimo vam novi recept za ukusnu čorbu - Da li ste čuli za žutu leću?

0
Radiosarajevo.ba
Donosimo vam novi recept za ukusnu čorbu -  Da li ste čuli za žutu leću?
Foto: Pexels / Čorba od leće

O smeđoj, crvenoj i crnoj leći puno se pisalo i govorilo, a da li ste li ikad čuli za žutu leću? Žuta leća je mala, okrugla mahunarka sa blagim okusom i mekanom teksturom, i premda u našim krajevima nije osobito poznata, riječ je jednoj od najpopularnijih leća u svjetskim razmjerima. Jako je zgodna za korištenje u jelima kao što su supe, variva i salate, a kao i većina mahunarki, dobar je izvor biljnih proteina i vlakana, kao i minerala poput kalija, cinka i magnezija, a također sadrže značajne količine folata i vitamina B6.

Žuta leća je idealna kao dodatak povrću i žitaricama koje nutritivno komplementira te se zahvaljujući svom blagom okusu s njima dobro sjedinjuje, poprimajući i okuse drugih namirnica iz jela - eto vam zgodne informacije ako kuhate nekom ko se opire klasičnoj leći i njenim srodnicama.

Velika prednost leće je u tome što se ne mora namakati prije kuhanja, te što nakon kratkog vremena poprima kremasto-mekanu konzistenciju savršenu za kremaste supe, različite vrste pirea i umaka, a zgodna je opcija za zdravije salate i pljeskavice.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Ako se još niste susreli sa žutom lećom, potražite je u bolje opremljenim supermarketima na odjelima zdrave hrane ili u specijaliziranim prodavaonicama. Kad je nabavite predlažemo vam da je iskušate u krepkoj i gustoj supi s puno pikantnih začina.

Krem juha od žute leće

Sastojci:

200 g žute leće
250 g mrkve
60 g ljutike (luk blažeg ukusa)
3 režnja bijelog luka
1 mala chilli papričica
6 g đumbira
6 g curryja u prahu
1 l povrtnog temeljca
180 ml kokosovog mlijeka
vrhnje od kokosa za posluživanje
sol

Pripremite ajngemahtes s leber knedlama – imamo najbolji recept

Pripremite ajngemahtes s leber knedlama – imamo najbolji recept

Priprema:

Zagrijte ulje u loncu debljeg dna  pa na srednje jakoj vatri pirjajte tanko narezanu ljutiku. Kad ljutika svene dodajte nasjeckani bijeli luk, đumbir i papričicu pa pirjajte još 2-3 minute. Zatim dodajte mrkvu i prstohvat soli pa kuhajte još 1-2 minute uz povremeno miješanje.

Dodajte povrtni temeljac i kokosovo mlijeko pa pojačajte temperaturu na srednje jaku. Nakon što zavrije dodajte leću, smanjite vatru, dodajte curry i kuhajte 15-ak minuta, dok leća i mrkva ne omekšaju. Ako vam je juha pregusta, dodajte još malo vode.

Vispak supe kao sinonim domaće kuhinje

Vispak supe kao sinonim domaće kuhinje

Usitnite štapnim mikserom, podijelite u tanjure i u svaki stavite malo kokosovog vrhnja. Po želji ukrasite svježim nasjeckanim peršunom ili korijanderom, a umjesto toga možete koristiti i tostirane sjemenke po izboru, piše Slobodna Dalmacija.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije