Pripremite ajngemahtes s leber knedlama – imamo najbolji recept
Pileći supa ili ajngemaht juha, ajngemahtec odnosno ajngemahtes, kako je Zagrepčani zovu, okrepljujuća je supa od puno povrća s komadićima pilećeg mesa i jetrenim okruglicama ili noklicama, žličnjacima od brašna i jaja.
Iako je stigla iz Austrije, ova se supa toliko udomaćila u našim krajevima da gotovo svaka kuća ima svoj recept.
"Ajngemaht juha miriše mi na nedjeljna jutra mog djetinjstva. Sada je i ja pripremam, ali mamina je i dalje najfinija", kaže gastroblogerica Tatjana Pastuović Klaić čiji smo recept danas isprobali, prenosi Večernji.hr.
Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak
Ajngemahtes
Sastojci:
300-400 g piletine
1 manja glavica luka
3 mrkve
2 peršina
1 manji pastrnjak
1/2 korabice
komadić celera
1/2 čaše graška
peršinov list
sol
1,5 l vode
Priprema:
Na malo masnoće propirjajte sitno narezani luk, dodajte meso (komade koje volite) pa pirjajte nekoliko minuta, povremeno miješajući. Korjenasto povrće narežite na kolutiće ili na sitnije komadiće, dodajte u lonac prvo narezanu mrkvu i peršin, a nakon par minuta i ostalo povrće.
Sve zajedno pirjajte desetak minuta (možete dodati malo brašna ako želite da juha bude gušća, ja ne dodajem). Prelijte vodom, posolite, poklopite i ostavite da zakuha. Kada juha zakuha, vatru smanjite i na laganoj vatri kuhajte oko sat i pol. U juhu dodajte pripremljene jetrene okruglice i kuhajte još 10 minuta. Prije posluživanja dodajte sitno nasjeckani peršinov list.
Foto: Vecernji.hr: Ajngemahtes s leber knedlama
Leber knedle (jetrene okruglice)
Sastojci:
1 pileća jetrica
1 manji crveni luk
1 jaje
malo masti ili maslaca
2 deblje šnite starog kruha
peršinov list
sol
biber
1-2 žlice glatkog brašna
Priprema:
Jetricu očistiti i nožem nastrugati, dodati sitno narezani luk, kruh ranije namočen u mlijeku i ocijeđen, jaje, sol, papar i nasjeckani peršinov list. Sve promiješati i smjesu pustiti da odstoji 30 minuta. Dodati brašno, količinu po potrebi, kako bi se od smjese mogle formirati okruglice. Vlažnim rukama oblikovati okruglice i dodati ih u juhu. Kuhati desetak minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.