Pripremite ajngemahtes s leber knedlama – imamo najbolji recept

0
Radiosarajevo.ba
Pripremite ajngemahtes s leber knedlama – imamo najbolji recept
Foto: Vecernji.hr / Ajngemahtes s leber knedlama

Pileći supa ili ajngemaht juha, ajngemahtec odnosno ajngemahtes, kako je Zagrepčani zovu, okrepljujuća je supa od puno povrća s komadićima pilećeg mesa i jetrenim okruglicama ili noklicama, žličnjacima od brašna i jaja.

Iako je stigla iz Austrije, ova se supa toliko udomaćila u našim krajevima da gotovo svaka kuća ima svoj recept.

"Ajngemaht juha miriše mi na nedjeljna jutra mog djetinjstva. Sada je i ja pripremam, ali mamina je i dalje najfinija", kaže gastroblogerica Tatjana Pastuović Klaić čiji smo recept danas isprobali, prenosi Večernji.hr.

Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak

Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak

Ajngemahtes

Sastojci:

300-400 g piletine

1 manja glavica luka

3 mrkve

2 peršina

1 manji pastrnjak

1/2 korabice

komadić celera

1/2 čaše graška

peršinov list

sol

1,5 l vode

Priprema:

Na malo masnoće propirjajte sitno narezani luk, dodajte meso (komade koje volite) pa pirjajte nekoliko minuta, povremeno miješajući. Korjenasto povrće narežite na kolutiće ili na sitnije komadiće, dodajte u lonac prvo narezanu mrkvu i peršin, a nakon par minuta i ostalo povrće.

Sve zajedno pirjajte desetak minuta (možete dodati malo brašna ako želite da juha bude gušća, ja ne dodajem). Prelijte vodom, posolite, poklopite i ostavite da zakuha. Kada juha zakuha, vatru smanjite i na laganoj vatri kuhajte oko sat i pol. U juhu dodajte pripremljene jetrene okruglice i kuhajte još 10 minuta. Prije posluživanja dodajte sitno nasjeckani peršinov list.

Ajngemahtes s leber knedlama - undefined

Foto: Vecernji.hr: Ajngemahtes s leber knedlama

Leber knedle (jetrene okruglice)

Sastojci:

1 pileća jetrica

1 manji crveni luk

1 jaje

malo masti ili maslaca

2 deblje šnite starog kruha

peršinov list

sol

biber

1-2 žlice glatkog brašna

Priprema:

Jetricu očistiti i nožem nastrugati, dodati sitno narezani luk, kruh ranije namočen u mlijeku i ocijeđen, jaje, sol, papar i nasjeckani peršinov list. Sve promiješati i smjesu pustiti da odstoji 30 minuta. Dodati brašno, količinu po potrebi, kako bi se od smjese mogle formirati okruglice. Vlažnim rukama oblikovati okruglice i dodati ih u juhu. Kuhati desetak minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije