Recept za brzi ručak: Piletina u najfinijem kremastom umaku

0
Radiosarajevo.ba
Recept za brzi ručak: Piletina u najfinijem kremastom umaku
Arhiv / Ilustracija

Piletina je možda najčešći komad mesa koji se tokom sedmice nađe u našim tanjurima. 

Lako se priprema, stalno je dostupna, može se pripremiti na milijun načina, a i nije tajna da je skoro svi volimo. 

Uz pečenu piletinu s finom hrskavom kožicom, naš je favorit i piletina u finim kremastim umacima.

Od glavnih sastojaka za ovo jelo trebat će vam par komada pilećih prsa ili otkoštenih pilećih zabataka, svježi kopar i slatko vrhnje.

I tava ili posuda koja ide u pećnicu. Sve ostalo otkrijte u receptu, piše portal Punkufer.

Sastojci:

500 g filea pilećih prsa (ili otkoštenih pilećih zabataka)
1 žlica maslinova ulja
2 žlice maslaca
1 žlica meda
sol, biber

Za umak od kopra:

1 žlica maslaca
2 režnja češnjaka/luka
150 ml pilećeg temeljca ili vode
200 ml slatkog vrhnja
1 žlica škrobnog brašna
2 žlice limunova soka
1 manji svežanj svježeg kopra

Priprema:

1. Začinite pileća prsa solju i biberom (možete koristiti i otkoštene zabatke) pa ih popržite 2-3 minute sa svih strana u dobro zagrijanoj tavi u kojoj ste otopili maslac te dodali ulje i med. Izvadite meso iz tave i stavite sa strane.

2. U istoj tavi otopite dodatnu žlicu maslaca, dodajte sitno sjeckani češnjak te ga propirjajte oko 1 minute, potom dodajte žličicu škrobnog brašna, slatko vrhnje, sok od limuna i pileći temeljac pa pustite da se krčka oko 4-5 minuta.

3. Kopar nasjeckajte nasitno pa polovicu dodajte u umak i izmiješajte. Vratite piletinu u tavu, podlijte s malo vode po potrebi pa stavite na 20 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C.

4. Izvadite iz pećnice, izmiješajte lagano tako da se meso obloži umakom pa pospite ostatkom nascjeckanog kopra i poslužite uz kuhanu rižu ili slani krompir na maslacu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije