Stari specijalitet iz Jugoslavije: Čorba koja se prenosi generacijama, možete je napraviti za iftar
Za vrijeme bivše Jugoslavije domaćice nisu imale toliku raznolikost u izboru namirnica, pa su se često snalazile s onim što su imale - to je izrodilo i ovaj specijalitet.
Donosimo jugoslavenski recept za čorbu od mahuna.
Sastojci za 4 osobe
- 500 grama mahuna
- 500 grama paradajza
- 25 grama maslaca
- 1 kašika brašna
- 1 kokošja kocka
- peršun
- timijan
- sol
- mljeveni biber
Priprema
Kuhamo dvije litre slane vode. U međuvremenu operemo i očistimo mahune te ih izrežemo na manje komade. Kad voda prokuha, stavimo u nju mahune i dalje kuhamo.
U očima Trusine: Herojska borba mještana za opstanak nakon bujičnih poplava
Paradajz prelijemo vrelom vodom, ogulimo ga i narežemo, dodamo ih mahunama, a uz to i malo timijana te kocku za supu pa sve zajedno kuhamo dok mahune potpuno ne omekšaju.
Maslac i brašno posebno umutimo pa dodamo u vrelo povrće.
Pije se u vrijeme ramazana i idealna je za post: Znate li šta je Nabeez voda?
Kad se jelo zgusne, dodamo biber, peršun i dobro promiješamo.
Ako ste ljubitelj mesa, možete dodati kobasicu za miris.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.