Recept za odličan makedonski ajvar u koji idu i ljute papričice!
Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama, od one minimalističke koja uključuje samo paprike, češnjak, ulje i sol, do “bogatijih” ajvara s dodanim patlidžanima, ljutim papričicama, rajčicama, začinskim biljem...
Ipak, ne zaboravite da su među najvažnijim sastojcima ajvara trud i strpljenje - morate pažljivo čistiti, peći, mljeti, dugotrajno miješati dok se ajvar “krčka”... No rezultat je za prste polizati!
Potrebni su vam: 10 kg crvene rog paprike, 3 velika patlidžana, 5 dcl ulja, 5 žlica soli, 1 velika kašika šećera, 1 mala kašika mljevenog čilija
Postupak: Papriku i patlidžane pecite na roštilju (ako imate priliku) ili kod kuće u pećnici. Pecite dok tu i tamo malo ne pocrni. Potom stavljajte u veliki lonac i poklopite - da se dobro upari jer je tako puno lakše skinuti kožu.
Sljedeći korak, nakon što se ohladi dovoljno da možete držati u rukama, je guljenje paprike i patlidžana te čišćenje od koštica. Ovdje na svenu stupa strpljenje jer to zna trajati, posebno ako se na pojedinim komadima koža ne želi odvojiti lako.
Nakon toga oguljeno povrće stavite da se dobro ocijedi. Računajte da će vam za to trebati oko tri sata. Slijedi usitnjavanje, a za to je savršen stroj za mljevenje mesa.
Mirisi iz djetinjstva: Najbolji načini pripreme zimnice i domaće turšije
Stavite samljeveno povrće u velik lonac i kuhajte na laganoj vatri. Ajvar je potrebno cijelo vrijeme polako miješati. Nakon 20 minuta polako ulijte 1 dcl ulja pa kasnije svakih 20 minuta po 1 dcl dok sve ulje ne potrošite. Važno je da ulje ne isplivava na površinu.
Ajvar je gotov kada kuhačom prođete po dnu lonca i ocrta se put - možete vidjeti dno dok se ajvar polako vraća na mjesto. Sol, šećer i čili se dodaju pred kraj kuhanja, otprilike 20-tak minuta do završetka, pišu 24sata.
Kada vidite da se bliži kraj kuhanju, stavite čiste teglice i poklopce u pećnicu na 100 stepeni da se dobro zagriju. Potom ih izvadite pa u njih stavljajte vruć ajvar. Kada teglice napunite, u svaku na vrh stavite malo ulja da prekrije ajvar. Prije zatvaranje premažite uljem i rub teglica i tek tada čvrsto zatvorite.
Sve teglice složite na mjesto gdje će moći stajati oko 24 sata dobro pokrivene dekama (sa svih strana). Cilj je postići da se što sporije hlade i tako se dobro pasteriziraju. Kada se skroz ohlade, spremite ih na tamno i hladno mjesto.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.