Recept za najbrži iftar: Ovo jelo možete spremiti za samo pola sata

2
Radiosarajevo.ba
Recept za najbrži iftar: Ovo jelo možete spremiti za samo pola sata
Foto: Najbolji recepti / Kljukuša je gotova za pola sata

Ramazan je vrijeme kada želimo uživati u ukusnim, ali i jednostavnim jelima koja će nas brzo zasititi nakon posta.

Jedno od tih jela, koje je izuzetno popularno u Hercegovini, je kljukuša. Ovo tradicionalno jelo jednostavno je za pripremu, hranjivo i savršeno za iftar, jer ne zahtijeva puno vremena, a ujedno je bogato okusima koji zadovoljavaju sve vaše kulinarske želje. U nastavku vam donosimo recept za pripremu kljukuše koja će obogatiti vaš iftar.

Kljukuša je jednostavna za pripremu, što je čini savršenim rješenjem za iftar kada ste u žurbi, ali želite uživati u hrskavom i ukusnom obroku.

Inflacija u BiH usporila na 3,2 posto: Evo gdje je zabilježen najveći rast cijena

Inflacija u BiH usporila na 3,2 posto: Evo gdje je zabilježen najveći rast cijena

Pored toga, sadrži sve osnovne sastojke koji vam trebaju za povratak energije nakon posta – jaja, mlijeko i brašno pružaju važne nutrijente, dok maslinovo ulje i bijeli luk obogaćuju okus.

Sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna (najbolje tip 400)
  • 2 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml vode (po potrebi)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 3 kašike ulja (po mogućstvu maslinovo ulje)
  • 2-3 komada bijelog luka (po želji, za jači okus)

Postupak:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte jaja i mlijeko, a zatim postupno dodajte vodu, kako bi smjesa imala konzistenciju koja je nešto gušća od smjese za palačinke. Ako smjesa bude previše gusta, slobodno dodajte još malo vode.

U većoj tavi ili na pladnju zagrijte kašiku ulja. Ako volite jači okus, sitno nasjeckajte 2-3 komada bijelog luka i dodajte u ulje kako bi se prolile njihove arome. Ovaj korak je opcionalan, ali dodaje dodatnu dubinu okusa.

Kada je ulje zagrijano, izlijte smjesu u tavu i ravnomjerno je rasporedite. Pecite kljukušu na srednje jakoj vatri. Kada donja strana postane zlatno-smeđa, pažljivo je okrenite i pecite još nekoliko minuta dok ne dobije zlatnu boju i na drugoj strani.

Kada je kljukuša pečena i iznutra kuhana, a izvana hrskava, poslužite je odmah. Po želji, možete dodati malo putera, jogurta ili čak sira, kako bi jelo bilo još bogatije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije