Recept za mačje oči: Kolač s bananama koji će vas vratiti u djetinjstvo

0
Radiosarajevo.ba
Recept za mačje oči: Kolač s bananama koji će vas vratiti u djetinjstvo
Foto: Coolinarika / Mačje oči

Vrijeme je praznika, doba kada ispraćamo staru, a dočekujemo Novu godinu, pa se u mnogima od nas budi i nostalgija.

Sjećamo se tih prošlih prvih dana januara, ruskih salata i sarmi, bečkih koncerata i ski skokova, i obično bi se na trpezi našla i neka torta. Ona posebna kojom su se dičile ruke naših majki, baka, nana...

Jedan od takvih kolača, koji vraća u baš ta vremena, jesu i nekad jako popularne mačje oči. Danas donosimo najbolju verziju recepta za ovaj omiljeni kolač. 

Vozači, oprez: Učestali odroni i jaki udari vjetra na pojedinim dionicama u BiH

Vozači, oprez: Učestali odroni i jaki udari vjetra na pojedinim dionicama u BiH

Sastojci

Biskvit

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 kašika brašna
    1 kašika kakaa

Krema

  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 150 g putera
  • malo ruma

*I još*

  • 4 banane (birajte što duže i ravnije)
Jugoslovenske njoke ili šufnudle: Fino jelo koje su pravile naše mame, a recept je prejednostavan

Jugoslovenske njoke ili šufnudle: Fino jelo koje su pravile naše mame, a recept je prejednostavan

Priprema

Priprema biskvita

Odvojite žumanjke i bjelanjke, te bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke dobro izradite sa šećerom. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao, te ih dodajte smjesi žumanjaka i dobro pomiješajte da se svi sastojci sjedine. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Prebacite u veliki pleh (onaj od rerne) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite u rerni prethodno ugrijanog na 180 stepeni (160 stepeni ako je rerna na vrući zrak) oko 15 min. Pečeni biskvit izvadite iz pleha, odstranite papir i još topao zarolajte, te ostavite da se ohladi.

Priprema kreme

Jaja i šećer pjenasto umutite i kuhajte na pari uz stalno miješanje dok se šećer potpuno ne otopi. Zatim dodajte usitnjenu čokoladu i kuhajte uz stalno miješanje dok se čokolada fino ne rastopi i ne sjedini. Kremu nemojte kuhati predugo da ne bi ispala pretamna. Dovoljno je 10 – 15 min. U toplu kremu dodajte malo ruma, promiješajte i ostavite da se ohladi. U ohlađenu kremu dodajte pjenasto izmiješan puter, te sve zajedno dobro izmiksajte.

Savršen recept za domaće kiflice s orasima: Mekane i mirisne za samo 10 minuta

Savršen recept za domaće kiflice s orasima: Mekane i mirisne za samo 10 minuta

Postupak rolanja

Biskvit izravnajte i na njega razmažite polovicu kreme. Bananama odrežite krajeve. Dvije cijele banane složite jednu iza druge na jedan rub biskvita, a druge dvije na isti način stavite na suprotni rub biskvita. Biskvit polako i pažljivo zarolajte s jedne i druge strane prema sredini. Roladu zatim preokrenite tako da rubovi biskvita budu s donje strane. Roladu premažite ostatkom kreme, te ukrasite iscrtavajući valovite crte po kremi pomoću viljuške.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije