Jugoslovenske njoke ili šufnudle: Fino jelo koje su pravile naše mame, a recept je prejednostavan
Šufnudle se prave od istog tijesta kao i knedle sa šljivama, jedino što one mogu biti i slatke i slane. Takođe, sličan je recept i za čuvene italijanske njoke, jer je osnova tijesto od krompira, pa kako je ovo starinski prilog možemo ga nazvati jugoslovenske njoke, jer se razlikuju u par sastojaka.
Šufnudle možete jesti kao prilog, a možete i kao obrok. Mi predlažemo da prelijte prženim lukom i eto fantastične večere.
Sastojci:
Turisti iz Hrvatske preplavili skijalište u BiH: "Predivno je, a cijene upola niže nego na Alpama"
600 g brašna
950 g krompira
1 kašika putera
170 g prezli
3 jajeta
2 crna luka
Priprema:
Skuhajte krompir, a zatim ga procijedite i ispasirajte. Dodajte puter i lijepo sjedinite. Zatim dodajte jaja i promiješajte, a onda postepeno dodajte brašno i miješajte dok se tijesto ne ujednači. Tijesto ne smije da se lijepi za prste. Na pobršanjenoj površini premijesite testo i poijelite na nekoliko dijelova. Od svakog dijela napravite valjak, pa isjecite i opet oblikujte valjak.
Ubacite šufnudle u ključalu, posoljenu vodu i kuhajte nekih pola sata. Kad isplivaju na površinu gotove su. Ispržite prezle i uvaljajte šufnudle. Propržite i crni luk koji ste sitno narezali i prelijte preko gotovih šufnudli.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.