Recept za slasticu koja miriše na djetinjstvo: Ko se sjeća najlon torte?

0
Radiosarajevo.ba
Recept za slasticu koja miriše na djetinjstvo: Ko se sjeća najlon torte?
Foto: Coolinarika / Najlon torta

Najlon torta pripada onim starinskim, retro tortama - pravi se već nekoliko decenija, a opet kao da je izmišljena nedavno - sa sušenom, beze korom i krem bananicama.

Sigurni smo da i u staroj svesci s receptima vaših majki, nana i baka, postoji recept i za najlon tortu. Inače, za pripremu torte treba vam nekih 90 minuta plus vrijeme potrebno da se ohladi.

Sastojci

Za koru

Pogledajte situaciju na ulicama Sarajeva: Građani se suočavaju s izazovima zbog neočišćenih staza

Pogledajte situaciju na ulicama Sarajeva: Građani se suočavaju s izazovima zbog neočišćenih staza

  • 7 bjelanaca
  • 12 kašika šećera
  • 1 kašičica alkoholnog ili jabukovog sirćeta

Za I i II fil:

  • 7 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 120 g skrobnog brašna
  • 250 g putera
  • šlag u kesici
  • 1 l mlijeka
  • 10 krem bananica
  • 200 g čokolade za kuhanje

Priprema

Uključite rernu da se zagrije na 150 stepeni. Mutite bjelanca desetak minuta, uz postepeno dodavanje šećera, sve dok ne dobijete čvrst "snijeg", potom dodajte sirće i opet sve umutite. U pleh dimenzija 37 x 23 ili slično stavite pek-papir, a rubove namažite uljem pa ubacite cijelu smjesu za koru, poravnajte i ubacite u rernu - oko 90 minuta na 150 stepeni, zatim rernu isključite i ostavite koru u ugašenoj rerni da se hladi. U novijim šporetima smanjite vrijeme na 70–80 minuta. 

Čim ugasite rernu, počnite da pravite fil. Pomiješajte žumanca, šećer i skrob s malo hladnog mlijeka od jednog litra, a ostatak stavite da provri. Prije nego što mlijeko provri, dodajte smjesu sa žumancima i miješajte dok se ne zgusne - zapravo pravite poslastičarski krem. Sklonite s vatre, stavite foliju i ostavite da se skroz ohladi.

Otopite čokoladu na pari. U ohlađenu kremu od žumanaca dodajte omekšali puter i dobro umutite. Umutite šlag s mlijekom, te ga iz dva puta dodajte u fil i sve izmutite. Podijelite dobijeni krem na dva dijela. U jedan dio stavite otopljenu čokoladu, a u drugi isjeckane krem bananice. Na koru stavite filove po redoslijedu koji želite. Možete dekorisati, a i ne morate, možete samo bogato nanijeti šlag. Tortu dobro ohladite, bar tri- četiri sata neka stoji u frižideru. To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije