Kremasta brza torta s kiselom pavlakom, keksom i čokoladnim prelivom
Ova brza praznična torta je savršen izbor za sve koji žele ukusan i jednostavan desert za posebne prilike. Ne zahtjeva pečenje, a sastojci su lahko dostupni i jednostavni za pripremu.
Kombinacija kisele pavlake, suhi višanja, šljiva i napolitanki stvara bogat, kremast i osvježavajući ukus, dok želatin daje torti čvrstu teksturu.
Keks na vrhu daje dodatnu hrskavost, a preljev od istopljene čokolade savršeno upotpunjuje cjelokupan doživljaj. Ova torta je prava poslastica koja će obradovati svakog ljubitelja slatkiša, a najljepše je kada se ohladi i stegne u frižideru, tako da je savršena za unaprijed pripremu.
U teškoj saobraćajnoj nesreći u BiH poginuo 25-godišnji mladić
Sastojci:
- 700 g kisele pavlake
- 1 kesica vanilin šećera
- 60 g šećera u prahu
- 100 g suhih višanja
- 25 g želatina + 100 ml hladne vode
- 100 g šljiva
- 2 napolitanke prekrivene čokoladom
- nekoliko keksa za dno torte
- 30 g čokolade
- 30 g pavlake za kuhanje
Priprema
1. Brzo i lako napravite prazničnu tortu. Ne peče se, sastojci su jednostavni, a najteže će vam pasti da sačekate da se stegne. Kiselu pavlaku sipajte u jednu posudu pa dodajte vanilin šećer i šećer u prahu.
2. Promješajte. Suhe višnje prelijte toplom vodom i ostavite da odstoji. Želatin rastvorite u hladnoj vodi. Rastvorite nabrekli želatin (u mikrovalnoj 2-3 puta za 10 sekundi) pa dodajte u smjesu sa pavlakom. Suhe šljive isjeckajte, višnje ocjedite i osušite pa ubacite u pavlaku.
3. Napolitanke također isjeckajte sitno i dodajte i njih. Sve dobro promješajte. Tepsiju obložite prozirnom folijom. Sipajte smjesu pa preko poredajte keks. Čuvajte u frižideru najmanje 4-6 sati.
Kada izvadite tortu iz frižidera stavite je na tacnu, ali tako da keks bude na dnu.
4. Ukrasite istopljenom čokoladom, koju ste otopili sa slatkom pavlakom, piše stvarukusa.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.