Recept za Lamingtons - odlični čupavci punjeni džemom od jagode
Ponuda hrane i restorana u Australiji zapravo je raznolika, a zbog multikulturalne povezanosti s Azijom i Europom u gradovima kao što su Sydney i Melbourne, pa i Perth i Hobart možete pronaći neke od najboljih restorana raznih svjetskih kuhinja koji će ti poslužiti aromatična jela živih boja. No što je s autohtonom australskom hranom?
Iako ona možda nema dugu historiju, Australija ima svoj gastronomski identitet, a u njega se ubrajaju i Lamingtoni ili australski čupavci s džemom od jagoda.
U novije se vrijeme, svake godine 21. jula u Australiji obilježava i nacionalni dan Lamingtona, "National Lamington Day." Dakle, koje god podrijetlo i priča bila istinita, Lamington je danas neizostavni dio slastica australske kuhinje i historije i njihov nacionalni ponos, a u nastavku pročitaj kako da komadić te "Down Under" zemlje donesete i u svoju kuhinju.
Pacijent preminuo nakon pada s drugog sprata Kantonalne bolnice Zenica
Lamingtons - australski čupavci
Sastojci:
- 250 g maslaca sobne temperature
- 350 g glatkog brašna
- 400 g šećera
- 2 kašike čistog ekstrakta vanilije
- 4 velika jaja
- 2 kašike praška za pecivo
- 1/4 kašike soli
- 230 ml mlijeka
- 20 grama džema od jagoda
- 450 grama kokosovog brašna
- 200 g tamne čokolade
Priprema:
Zagrij pećnicu na 160 stepeni. Dva lima za pečenje obloži masnim papirom na koji namaži malo maslaca, a zatim ga pobrašni. Višak brašna isipaj u posudicu i stavi ju sa strane.
Tradicionalno jelo koje će oduševiti i nove generacije: Recept za najukusniju kukuruznicu
U posudu dodaj 200 grama maslaca i šećer te ih električnim mikserom lagano umuti kako bi dobila prozračnu i meku smjesu, oko 3 minute, a zatim dodaj ekstrakt vanilije i nastavi mutiti smjesu te za kraj dodaj jaje i muti smjesu sve dok ne postane jednolična.
U drugu zdjelu prosij brašno, prašak za pecivo i sol. Zatim uzmi prvu smjesu od jaja i u nju naizmjence polagano dodaj smjesu brašna i mlijeko, tako što ćeš prvo dodati malo brašna, zatim mlijeko, pa ponovno brašno i tako do kraja. Dobivenu smjesu podijeli na dva prethodno pripremljena lima za pečenje.
Stavi ih u pećnicu i peci otprilike 30 minuta sve dok tester ili čačkalica zapiknuta u tijesto ne izađe čista. Jednom gotovo, tijesto izvadi iz pećnice i pričekaj da se malo ohladi. Zatim ga stavi na žičanu podlogu kako bi se ohladilo do kraja.
Jedno tijesto premaži džemom od jagoda, a drugo zatim stavi na vrh i lagano pritisni. Uz pomoć noža obreži neravne vanjske dijelove tijesta ako ih ima te ga zatim nareži na jednolike kockice.
Usitnjeni kokos stavi u srednje veliku posudu. Manji lonac napuni vodom, do polovice i stavi ga na vatru. Kada voda zakipi, na lonac stavi staklenu posudu u kojoj se nalazi čokolada i malo maslaca. Smanji vatru i pričekaj da se čokolada otopi kako bi nastala smjesa za glazuru, a kada se smjesa sjedini smanji vatru na najmanje.
Bilo bi dobro da je posuda u kojoj se nalazi otopljena čokolada dublja i uža kako bi ti bilo lakše uvaljati kolače. Uzmi kolač narezan na kocke i stavi ga u čokoladu. Uz pomoć vilice premaži ga cijelog čokoladom, a zatim ga digni i pričekaj da se višak nje ocijedi. Prenesi kolač u posudu s usitnjenim kokosom i koristeći drugu vilicu cijeloga uvaljaj u kokos kako bi bio obložen sa svih strana. Prenesi gotov kolač na žičanu podlogu kako bi se svi sastojci primili i očvrsnuli te nastavi dok sve kocke ne obložiš čokoladom i kokosom, piše gastro24sata.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.