Starinski recept za oblande sa mlijekom: Potrebna su vam samo četiri sastojka

1
Radiosarajevo.ba
Starinski recept za oblande sa mlijekom: Potrebna su vam samo četiri sastojka
Foto: Instagram / Oblande

Odmah možete da ih napravite, jer sve sastojke sigurno već imate u kuhinji.

Kad se spomenu starinski recepti odmah se sjetite mnogih jela koje su spremale vaše nane, bake, majke koje vas danas vrate u djetinjstvo i čine da se sjećate tih lijepih bezbrižnih dana.

Na mjesto tih kolača došli su neki novi, moderni, ali često i veoma skupi. Ipak, stare domaćice uspjele su da neke recepte sačuvaju, a ove oblande su jedan od tih, jednostavnih kolača.

'Kinđe, hvala ti': Mirza Delibašić dobio mural u Tuzli

'Kinđe, hvala ti': Mirza Delibašić dobio mural u Tuzli

Za njihovu pripremu vam nije potrebno mnogo sastojaka, a budući da se brzo sprema jasno je zašto ga i danas srećemo na mnogim trpezama. Pripremite papir i olovku i zapišite kako da napravite ovu savršenu poslasticu u kojoj će uživati svi, od 2 do 102 godine. 

Potrebno je:

  • 1 l mlijeka
  • 800 g šećera
  • 30 g margarina
  • 1 oblanda

Priprema: 

U mlijeku skuhajte šećer. Potrebno je dosta dugo kuhati, sve dok ne izvri dio mlijeka i postane gušće, a onda sklonite sa vatre i dodajte margarin. Izmiješajte i ostavite da se malo stegne. Ko voli, može da doda mljeveni keks ili orahe, s tim da tada može da ostane i malo rjeđi fil, jer će mu keks dati dodatnu gustinu.

Kad se prohladi filujte jednu po jednu oblandu i onda stavite u krpu i u frižider da se stegne. Isjecite na kockice ili romboide i služite. Prijatno i uživajte, piše Glossy.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije