Starinski recept za oblande sa mlijekom: Potrebna su vam samo četiri sastojka
Odmah možete da ih napravite, jer sve sastojke sigurno već imate u kuhinji.
Kad se spomenu starinski recepti odmah se sjetite mnogih jela koje su spremale vaše nane, bake, majke koje vas danas vrate u djetinjstvo i čine da se sjećate tih lijepih bezbrižnih dana.
Na mjesto tih kolača došli su neki novi, moderni, ali često i veoma skupi. Ipak, stare domaćice uspjele su da neke recepte sačuvaju, a ove oblande su jedan od tih, jednostavnih kolača.
Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"
Za njihovu pripremu vam nije potrebno mnogo sastojaka, a budući da se brzo sprema jasno je zašto ga i danas srećemo na mnogim trpezama. Pripremite papir i olovku i zapišite kako da napravite ovu savršenu poslasticu u kojoj će uživati svi, od 2 do 102 godine.
Potrebno je:
- 1 l mlijeka
- 800 g šećera
- 30 g margarina
- 1 oblanda
Priprema:
U mlijeku skuhajte šećer. Potrebno je dosta dugo kuhati, sve dok ne izvri dio mlijeka i postane gušće, a onda sklonite sa vatre i dodajte margarin. Izmiješajte i ostavite da se malo stegne. Ko voli, može da doda mljeveni keks ili orahe, s tim da tada može da ostane i malo rjeđi fil, jer će mu keks dati dodatnu gustinu.
Kad se prohladi filujte jednu po jednu oblandu i onda stavite u krpu i u frižider da se stegne. Isjecite na kockice ili romboide i služite. Prijatno i uživajte, piše Glossy.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.